Çevre ve Orman Bakanlığı: Kızıl çamurun Türkiye kıyılarını tehdit etmeyeceğini öngörüyoruz

Çevre ve Orman Bakanlığı, Macaristan'daki bir alüminyum tesisinde meydana gelen kaza sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun, ilerleyişin

Çevre ve Orman Bakanlığı, Macaristan'daki bir alüminyum tesisinde meydana gelen kaza sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun, ilerleyişini izlemeye aldı. Bakanlık, kaza sonrası kızıl çamurun Türk karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlike olmayacağının öngörüldüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kırmızı çamurun, ilk olarak Torna deresi, buradan Marcal Nehri ve Györ noktasından Tuna nehrine karıştığı ve 20-30 gün içerisinde de Karadeniz'e ulaşacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Tuna Nehri'nin Korunması Uluslararası Komisyonu (ICPDR) Genel Sekreterliği ve Macaristan makamlarından alınan son bilgiye göre, Macaristan hükumetinin elindeki bütün imkanlarla olayın yayılmasını önlemeye çalıştığı belirtilen açıklamada, ICPDR Genel Sekreterliği'nin oluşturduğu İzleme Ağı ile Tuna Nehri'nden günlük ölçümler yapıldığı ve kirliliğin yayılıp yayılmadığının yakından takip edildiğinin altı çizildi.

Açılmada, bu bağlamda 12 Ekim itibarıyla Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunan ölçüm istasyonlarında kirliliğe dair herhangi bir belirtiye rastlanmadığının rapor edildiğine işaret edilerek, Macar Ulusal Halk Sağlığı ve Sağlık Memurluğu Servisi'nden gelen bilgiye göre, son hava kalitesi ölçümlerinde de uçucu toz analizlerinin insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmadığının belirlendiği ifade edildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, Macar yetkililerle yaptığı görüşmede, AB'nin bütün imkanlarıyla Macar hükumetinin yanında olduğunu ve kısa bir zaman dilimi içinde AB'den konuyla ilgili bir uzmanın gönderileceğini bildirdiği kaydedildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, kirliliğin izlenmesi maksadıyla, bilgi paylaşımının geliştirilmesinin alınabilecek tedbirler açısından oldukça önemli olduğunun belirtildiği açıklamada, muhtemel çevresel etkilerin azaltılabilmesi için kirlilikten etkilenebilecek taraf ülkelerin de bilgilendirilmesi gereğini Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile bildirdiği söylendi.

Türkiye, adına Çevre ve Orman Bakanlığı'nın her türlü teknik yardıma hazır olduğunu altı çizilerek, konunun ilgili ülkelere ve Karadeniz Komisyonu'na bildirilmesinin de istendiği belirtildi.

Açıklamada, "Netice itibariyle söz konusu kaza sonrası ülkemiz karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin söz konusu olmayacağı öngörülmektedir." denildi.