Silikozis hastası genç askere gidememenin üzüntüsünü yaşıyor

Muş'un Bostankent köyünde yaşayan ve yaklaşık 10 yıl önce arkadaşları ile İstanbul'da kot taşlama fabrikasında çalışan Ali Rıza Eldemir (28) yakalandı

Muş'un Bostankent köyünde yaşayan ve yaklaşık 10 yıl önce arkadaşları ile İstanbul'da kot taşlama fabrikasında çalışan Ali Rıza Eldemir (28) yakalandığı silikozis hastalığı nedeni ile askere gidemedi. Defalarca tedavi görmesine rağmen yeniden köyünde fenalaşarak eşi tarafından Muş Devlet Hastanesi'ne getirilen Eldemir, en büyük hayalinin vatani görevini yerine getirmek olduğunu söyledi.

Muş Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi'nde tedavi altına alınan Silikozis hastası Ali Rıza Eldemir'in doktoru Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şinasi Korkmaz, Eldemir'in akciğerlerinde solunum yetmezliği olduğunu belirtti. Doktor Korkmaz, şöyle dedi:

"Eldemir, 1995 ile 2005 yılları arasında çalıştığı iş yerinden ayrılmış. O iş yerinde çalıştığı sürece püskürtmeli kotların temizlenmesi, taş basınç altında verilmiş bu basınç silika adında bir madde içeriyor. Bu duruma göre buna üç teşhis konulmaktadır. Bu arkadaşımız da akut teşhisine uymaktadır. Hastamızın her iki akciğerinde solunum yetmezliği tespit edilmiştir. Hastamız şiddetli nefes darlığı, göğüs ağrısı ve ateş şikayeti ile bize başvurdu. Hastamızı yoğun bakıma aldık. Hastanın saturasyonları oksijen altında 90'lar civarındaydı. Normal oksijeni ise yüzde 80'lerdeydi. Hasta solunum yetmezliğindeydi ve prominik enfigrasyonu vardı. Zaten bu hastalığın radikal veya spesifik bir tedavisi yoktur. Akciğerlerindeki nefes darlığını gidermek için bronkotülatatür ilaç uyguladık. Ayrıca, enfeksiyonu içinde antibiyotik tedavisi yaptık. Hastamızı, iki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra solunum durumunun kısmi olarak düzelmesi nedeni ile servise aldık. Şu an hastamızın durumu orta, ancak hastamız her an solunum yetmezliğinden rahatsızlanabilir; tedavisi devam etmektedir. Hastamız günlük idame işlerini yerine getirememektedir. Bu hastalığın tek tedavisi, hastamızın durumu normale döndükten sonra İstanbul Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevki yapılarak tedavi görmesidir."

MALULEN EMEKLİ OLMAK İSTİYOR

Kendisi gibi sigortasız çalışarak bu hastalığa yakalanan çok sayıda kişi olduğunu kaydeden Ali Rıza Eldemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, kendilerine yardım edilmesini istedi. Eldemir, konuşmasına şöyle devam etti:

"Başbakanımız bizim gibi sigortasız çalışan işçilerin malulen emekli olması için çalışma yapacaklarını söylemişti. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Sağlık Bakanımızdan isteğim bizlerin malulen emekli olabilmemiz için yardımcı olmalarıdır. Maddi durumumuz iyi olmadığı için tedavi olmakta sıkıntı çekiyorum. Devletin vermiş olduğu Yeşil kart sayesinde tedavi görüyorum, fakat ailemi geçindirmek için gelir kaynağımızın olması lazım. Bunun için de sigortasız çalıştığımızdan dolayı devletin bizleri malulen emekli yapmaları gereklidir.

Hastalığımdan dolayı yaşıtlarım gibi askerlik yapamadım. Bunun için çok üzülüyorum. Keşke ben de diğer arkadaşlarım gibi hasta olmasaydım da vatani görevimi yerine getirebilseydim. En büyük hayalim buydu."

Ali Rıza Eldemir'in eşi Bahar Eldemir ise 4 yıldır evli olduklarını, fakat çocuk sahibi olamadıklarını kaydetti. Eşinin sürekli rahatsız oluşuna çok üzüldüğünü kaydeden Bayan Eldemir, herkes gibi eşinin de askerlik yapmasını ve çocuklarının olmasını çok istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Evleneli 4 yıl oldu. Eşim rahatsız olduğu için hiçbir iş yapamıyor. Sürekli olarak rahatsızdır. Devletten bize yardım edilmesini bekliyoruz. Başbakanımız bize yardım elini uzatsın. Eşim rahatsız olduğu için 4 yıldır evli olmamıza rağmen çocuk yapamadık. Defalarca doktora gitmemize rağmen bir sorun olmadığı ortaya çıktı. Herhalde eşimin rahatsız olduğundan dolayı çocuğumuz olmuyor. Doktorlar da bu konuda bize eşimin 'rahatsızlığı nedeni ile çocuğunuz olmuyordur' dediler. Eşimin ailesinden ayrı yaşıyoruz. Maddi durumumuz iyi değil, ben de sürekli olarak eşimin yanında gidip geliyorum. Eşime maaş bağlanmasını istiyorum."