Kırgızistan'daki seçimde birinci parti çıkan Ata Curt tek çatılı koalisyon oluşturmayı hedefliyor

Kırgızistan'da geçtiğimiz Pazar günü yapılan milletvekili seçiminde birinci parti olarak çıkan Ata Curt, tek çatılı bir koalisyon kurulmasından yana.

Kırgızistan'da geçtiğimiz Pazar günü yapılan milletvekili seçiminde birinci parti olarak çıkan Ata Curt, tek çatılı bir koalisyon kurulmasından yana. Seçmenlerin yüzde 56'sının oy kullandığı seçimde, 5 parti ülke barajı yüzde 5'i geçerek meclise girmeye hak kazandı. Toplam 120 koltuklu meclis söz konusu barajı geçen 5 parti arasında bölüştürüldü.

Ata Curt 28 vekil ile birinci parti oldu. Ata Curt Partisi liderleri Kamçıbek Taşiyev ve Sadır Caparov, koalisyon hükümetin kesin gözüyle bakıldığını belirterek, meclise giren 5 partinin tek çatı altında toplanmasını istediklerini bildirdi.

Hükümet kurma yetkisi Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından verilecek. Ata Curt partisi Otunbayeva ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurguladı. Kamçıbek Taşiyev yaptığı açıklamada devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile partisinin yakınlığı bulunmadığını kaydederek, Bakiyev üzerinde açılan davaların devam edeceğini söyledi.

Seçimde; Ata Curt-28, Sosyal Demokrat (SDPK)-26, Ar Namıs- 25, Respublika-23 ve Ata Meken - 18 vekil çıkarttı.

Koalisyon hükümetin kurulması bekleyen Cogorku Keneş'te partiler kendi aralarında anlaşmaya gidiyor. İktidar yanlısı partiler SDPK ve Ata Meken olurken, muhalif olarak ise Ata Curt ve Ar Namıs gösteriliyor. Hükümeti kurmak için 65 koltuğa sahip olunması gerekirken hiç bir parti bu göstergeye sahip olmadı.

Koalisyon hükümeti için en az 3 partinin birleşmesi gerekirken, Respublika partisi kilit rol üstlenmekte. Respublika Partisi lideri Ömürbek Babanov, meclise giren diğer partilerle koalisyon kurmaya hazır olduklarını söyledi. Babanov, koalisyon kurarken parti şartlarını da ortaya koyacaklarını ifade ederek, "Biz halkın güvenini kazandık, seçim öncesi verdiğimiz vaatlerin yerine getirmemiz için koalisyon kuracağımız partilerle amaçlarımızı ön plana çıkaracağız" dedi. Babanov ülkenin geleceği için ekonomik kalkınmayı hedefleyen partinin yanında olacaklarını dile getirdi.

Meclise giren partiler, seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından 2 hafta içinde koalisyonunu kurmak zorunda.