İrlanda vatandaşı kuryenin valizinden "Somali salatası" çıktı

Havalimanındaki uyuşturucu operasyonlarının bu seferki hedefi Somalili 2 kurye oldu. Türkiye'de pek bilinmeyen Khat isimli uyuşturucu bitki ile gözalt

Havalimanındaki uyuşturucu operasyonlarının bu seferki hedefi Somalili 2 kurye oldu. Türkiye'de pek bilinmeyen Khat isimli uyuşturucu bitki ile gözaltına alınan şüpheliler, gözaltına alınmalarını şaşkınlıkla karşıladı. 'Somali salatası' olarak bilinen uyuşturucuyu taşıyan şüpheliler, kendi ülkelerinde yasak olmayan uyuşturucu nedeniyle yakalandıklarını anlayınca "Neden gözaltına aldınız. Yasak bir şey taşımadık?" diyerek kendilerini savundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Atatürk Havalimanı'ında yaptıkları operasyonda İstanbul polisi için bir ilk yaşandı. Uyuşturucu uzmanı polislerin takibe aldığı A.M.M isimli Somali uyruklu şüpheli, Somali uyruklu İrlanda vatandaşı S.W.F'yi havalimanında karşılamaya geldi. Karşılama sonrasında polis iki şüpheliyi de gözaltına alarak valizlerinde arama yaptı.

Arama sonunda valiz içinde ne olduğu anlaşılamayan bitki bulundu. Çanta içinde demetlenmiş olarak bulunan bitkilerin ne olduğunun anlaşılması için uzman ekip görevlendirildi. Yapılan incelemelerde bitkilerin Türkiye'de çok nadiren rastlanan ancak Kuzey Afrika ülkeleri Fas, Somali gibi ülkelerde satışı yasak olmayan Khat isimli uyuşturucu madde elde edilen bitki olduğu anlaşıldı.

Yapılan incelemede uyuşturucunun 10 kilo 400 gram ağırlığında olduğu belirlendi. Yetkililer, Afrika ülkelerinde "Somali salatası" olarak satılan uyuşturucunun satışının 16 ülkede yasak olduğunu açıkladı.