HSYK üyeliğine aday olan savcı Kaya: HSYK'nın yeniden yapılandırılması yeterli olmasa da iyi bir başlangıç olacak

Anayasa değişiklik paketinin halk oylamasında 'evet' çıkmasının ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için adaylar kendilerini g

Anayasa değişiklik paketinin halk oylamasında 'evet' çıkmasının ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için adaylar kendilerini göstermeye başladı.

Daha önce Bursa'da yaptığı basın toplantısında adaylığını açıklayan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, Samsun Adliye Sarayı'na gelerek hakim ve savcılarla görüşerek kendini takdim edip, çalışması hakkında bilgi verdi.

Hazırladığı basın bülteninde, HSYK'nın yeniden yapılandırılmasını yeterli bulmasa da iyi bir başlangıç olduğunu belirten Kaya, "Ancak karışık sorunların çözümünde ise yetersiz kalır." görüşüne yer verdi.

Anayasa değişikliği paketinde, belirlediği 8 hususta hüküm bulunmadığını ve imkanların değerlendirilerek yargıda beyaz bir sayfa açılmasının şart olduğunu kaydeden Savcı Kaya, şu hususlara dikkat çekti: "Hal kağıtları kaldırılmalı ve adalete gölge düşüren hal kağıtları imha edilmelidir. 12 Eylül 2010'dan önceki müfettişlerin hiçbir belge ve bilgiye dayanmayan raporları sonucunda mağdur durumda olan meslektaşlarımın mağduriyetleri giderilmelidir. Yargıda önyargı bitmelidir. HSYK bir yüksek mahkeme, bir yargı organı değildir. Ama hakim ve savcılar hakkında kesin karar verme yetkisine sahip yüksek kuruldur. Yeni kurula, adil ve tarafsız müfettişler yakışır. Meslek birlikleri ile ilgili düzenleme yoktur. Mevcut sorunları yeni HSYK'ya bırakmak gerekir."

Belirttiği hususların tarafsız, bağımsız, şeffaf, adil ve güçlü bir HSYK için şart olduğunu kaydeden Kaya, "Sorunlara seyirci olmamak için öneri bize, çözüm ise TBMM'ye aittir. Yeni HSYK tarafından verilecek karar ve uygulamaların ülkemize ve dünyada örnek olmasını istiyoruz. Meslektaşlarımız bu bilinçtedir. Bu, hepimizin başarısı olacaktır." şeklinde açıklamada bulundu.