TÜGİK: Türkiye ekonomisi kabuğundan taşmaya başlamıştır

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral anayasa oylaması sonrası oluşan toplumsal ve iktisadi iyimserlikten memnuniye

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral anayasa oylaması sonrası oluşan toplumsal ve iktisadi iyimserlikten memnuniyet duyduklarını açıkladı. Güral, "Türkiye ekonomisi kabuğundan taşmaya başlamıştır. Bu büyümenin devam edeceğine ve yıl sonunda tüm ekonomistleri şaşırtacak sonuçlar alınacağına inanıyoruz." dedi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) yönetim kurulu, Genel Başkan Erkan Güral'ın başkanlığında Kütahya'da toplandı. TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, temmuz ayında Başbakan'ın katılımlarıyla, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde açılışlar yapıldığını, bugün ise Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki parsellerin tahsisinin devam ettiğine işaret etti. Güral, "Ben hem TÜGİK Genel Başkanı, hem de Kütahyalı bir işadamı olarak; yatırım yapmak isteyen bütün girişimcileri Kütahya'da yatırım yapmaya davet ediyorum. İkinci Organize Sanayi Bölgemizin ülkemize ve kentimize katkı sağlayacak değerli girişimcilerimiz için ciddi fırsatlar sunacağına yürekten inanıyorum." şeklinde konuştu.

Referandumdala ilgili görüşlerini de belirten Güral, şunları dile getirdi: "Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Türkiye gündemi, halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği ile meşgul oldu. 12 Eylül'de yapılan halk oylaması ile milletimiz anayasa değişikliğine 'evet' dedi. Milletimizin bu yöndeki tercihinin; ülkemizin önünü açmasını, mevcut tartışmalara son vermesini, toplumsal ve ekonomik olumlu gelişmelere vesile olmasını bütün kalbimle diliyorum. Bizleri asıl memnun eden konu ise; özellikle anayasa oylaması sonrasında gerek toplumsal, gerekse iktisadi atmosferdeki iyimserliktir, umuttur. Birçok kaynaktan, birçok kuruluştan ve birçok sektörden gelen olumlu rakamlar, olumlu açıklamalar bizleri sevindirmektedir. Türkiye ekonomisi kabuğundan taşmaya başlamıştır. İşsizliğin azaldığı reel rakamlarla görülmektedir. Geçen yıl yüzde 16 lara ulaşan işsizlik, bu yıl yüzde 10.5 'e kadar gerilemiştir. Türkiye, 2010 yılı birinci ve ikinci çeyreğinde iki haneli büyümüştür. Bu büyümenin devam edeceğine ve yıl sonunda tüm ekonomistleri şaşırtacak sonuçlar alınacağına inanıyoruz."

2010 yılı verileri açıklandığında kişi başı gayri safi milli hasılanın 11 bin dolar olmasının sürpriz olmayacağını kaydeden Güral, "Zira Türk özel sektörü var gücü ile çalışarak, hem istihdamı hem de büyümeyi artıracak sonuçlara ulaşacaktır. 15 Mayıs 2010 tarihli basın açıklamamızda, işsizliğin azaltılmasına katkı için, TUGIK üyeleri olarak 26 bin yeni istihdam sözü vermiş idik. Bu sözümüzün sonuçlara sağladığı katkıda pay sahibi olmak bizi çok mutlu etmektedir. İşsizlik rakamlarının 2010 yılı sonu verileri açıklandığında, işsizliğin tek haneye indiği görülecektir. Ayrıca temel ekonomik göstergelerden biri olan 'imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarında da belirgin bir artış görülmektedir. Kapasite kullanım oranı geçen sene yüzde 68 iken, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 73'e yükselmiştir. IMF'nin 2009 yılı verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük 16. ekonomisi konumundadır. Elbette 16. büyük ekonomi olmak Türkiye'ye yetmez. Ülkemizin potansiyelleri ve avantajları göz önüne alındığında; Cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi konulmuştur. Bu hedefe ulaşmanın boş hayal olmadığını, gerçekleşeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Birkaç gün önce Ankara'da, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıkladığı 'Sigorta ve vergi borçlarına ilişkin yeni düzenlemeyi' son derece olumlu bulduklarını açıklayan TÜGİK Başkanı Güral, "Yaşanan küresel ekonomik kriz boyunca, sanayicinin ve esnafın sigorta ve vergi borçlarını ödemekte ciddi zorluklar yaşadığını biliyoruz. Biriken borçların, mevcut gecikme faizi yerine enflasyon oranında artırılması çok isabetli bir uygulamadır. Bu yeni uygulama, borcu olanlara yüzde 60 civarında daha az faiz ödeyerek bir kolaylık sunmaktadır. Bu türden iyileştirici tedbirlerin devamı elbette bütün üreten kesimler için faydalı olacaktır." ifadesini kullandı.