AK Parti Grup Başkan Vekili Kılıç: Anayasanın ilk üç maddesiyle ilgili bir çalışmamız yok

AK Parti Grup Başkanvekilleri Suat Kılıç ve Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Anayasa'nın ilk üç maddesiyle ilgili açıklamasını d

AK Parti Grup Başkanvekilleri Suat Kılıç ve Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Anayasa'nın ilk üç maddesiyle ilgili açıklamasını değerlendirdi. Kılıç ve Bozdağ, parti olarak Anayasa'nın ilk üç maddesiyle ilgili değişiklik çalışmalarının olmadığını söyledi.

Suat Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, 'Anayasa'nın ilk üç maddesine pozitif olarak dokunulabilir' şeklindeki sözlerine ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, dördüncü maddedeki 'değiştirilmesi teklif dahi edilemez' hükmü üzerinden bir yorum yaptığını ve 'İlk üç maddenin içerik olarak geliştirilmek ve pozitif yönde zenginleştirilmek kaydıyla değişimi söz konusu edilebilir' dediğini hatırlattı. Mahkeme Başkanı'nın ilk üç maddenin, koruduğu değerlerin güçlendirilmesi kaydıyla gündeme getirilebileceğini ifade ettiğini söyleyen Suat Kılıç, "Bu yönüyle bakıldığı zaman Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın değerlendirmelerini, Anayasa ve Mahkeme Başkanı arasında bir değerlendirmeye tabi tutmak lazım. Sayın Kılıç tarafından yapılan açıklama ile bizim yeni döneme yönelik olarak çalışmalarına başladığımız yeni Anayasa çalışmaları arasında bir paralellik kurmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Hiçbir şekilde ilk 3 maddeyle ilgili bir tartışma AK Parti'nin ve AK Parti siyasetinin gündeminde olmamıştır. Mahkeme Başkanı tarafından yapılan açıklamaları önümüzdeki günlerde yine sayın Kılıç tarafından yapılacak bu açıklamaya esas açıklamalar çerçevesinde değerlendirmek gerekir." dedi.

AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları sırasında da 1., 2., ve 3. maddeye yönelik herhangi bir yenileme, değiştirme, başkalaştırma noktasında bir düşüncesinin olmadığını ifade eden Kılıç, yeni Anayasa çalışmalarının bu tartışmaların gölgesinde kalmasını da istemediklerine işaret etti. Kılıç, "Eğer ilk 3 maddeyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından yapılan açıklama çerçevesinde bu tartışmalar yürütülürse yeni Anayasa çalışmasının sıhhati de tartışmaya açık hale gelir. O nedenle Mahkeme Başkanı'nın açıklaması şahsını ve belki kurumunu bağlar. Ama AK Parti siyasetinde 3 maddeyle ilgili bir değişiklik çalışması kesinlikle söz konusu değil." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, bu maddelerin içini dolduran, bu maddeleri zenginleştiren bir takım değişikliklerin yapılabileceği yönünde bir değerlendirme yaptığını ifade etti. Kılıç'ın söylediklerini daha önce başkalarının da söylediğini hatırlatan Bozdağ şu görüşleri dile getirdi:

"Erdoğan Teziç hocanın başkanlığında oluşturulan bir kurul. O kurulun içinde bugün CHP'nin Parti Meclisi içinde olan üyeler de var. Süheyl Batum da var. Onlar da yaptıkları çalışmanın önsözünde benzer değerlendirmeleri yapıyorlar. Bunu tartışabilirler. Anayasa'nın ilk 3 maddesi değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez. Bu konuda Anayasa hukukçuları farklı görüşleri benimsiyor. Bir kısmı bu maddeleri güçlendiren, pozitif anlamda değişikliklerin yapılabileceğini söylüyor. Bir kısmı da farklı kanaatte. Bizim geçmişte Anayasa hazırlık çalışmaları içinde yaptırdığımız çalışmada bizim kanaatimiz, bu maddelerle ilgili bir değişiklik yapılmaması yönündeydi. Şu anda da bu kanaatimizde bir değişiklik yok."