Çin yatırım bölgesi kurulma aşamasında

Çin Yatırım bölgesi kuruluyor Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin firmalarının Türkiye'de yatırım yapacağı bir Çin yatırım, ticaret veya sanayi bölgesi oluşturulması konusunda Çinli Ticaret Bakanı Chem Deming ile mutabakat sağladıklarını kaydetti.

Çağlayan, ''Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Ticari, Ekonomik ve Yatırım İşbirliği Forumu''nun ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülkenin ciddi karşılıklı yatırım fırsatlarına sahip olduğunu belirterek, ülkelerin birbirini daha iyi tanıması için yatırım analiz heyetleri gibi heyetler oluşturduklarını kaydetti.

Türkiye'de bir Çin yatırım bölgesi oluşturulması çalışmaları bulunduğunu ifade eden Çağlayan, ''Çin firmalarının Türkiye'de yatırım yapacağı, Türkiye'de bir Çin yatırım bölgesi, bir ticaret bölgesi veya sanayi bölgesi yapma konusunda sayın Bakanla mutabakat sağladık. Bu çerçevede Çinli firmalar hangi alanlarda yatırım yapabileceklerini, Türkiye'nin neresine yatırım yapmalarının fizıbl, olacağını değerlendirecekler. Biz de Türkiye'deki yatırım fırsatları konusunda gereken bilgileri vereceğiz'' diye konuştu.

Teşvik sistemine değinerek, Çinli firmaların özellikle madencilik alanında Türkiye'den aldıkları ham maddeleri işleyerek tekrar Türkiye'ye veya Türkiye üzerinden başka ülkelere sattığını, en kısa yolun ham maddenin olduğu Türkiye'de üretim yapmak olduğunu anlatan Çağlayan, inşaat ve enerji alanlarındaki işbirliği imkanları hakkında bilgi verdi.

-YERLİ PARA İLE TİCARET-

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Chen Deming, dün gece İstanbul'a geldiğini ve Çinli firmalarla toplantı yaptığını anlatırken, Türkiye'de özellikle enerji alanında eksiklik bulunduğunu, firmaların Türkiye'yi yakından takip ettiğini söyledi.

Deming, bugünkü toplantı sonrasında verimli sonuçlar elde etmeyi umduğunu ifade ederek, ''Yeni dünya şartlarında, krize karşı birlikte mücadele ederek, iki ülke işbirliğinin gelişmesine şahit olacağız'' dedi.

Yerli para ile ticaret konusundaki soruya Deming, ''Çin, bu konuda birkaç aydır bazı ülkelerle deneme sürecinde bulunuyor. En az 1 yıllık zamana ihtiyaç var. Türk hükümeti bize teklif sundu. Bizim deneme sürecimiz bittikten sonra, bunu düşüneceğiz'' karşılığını verdi.

Deming, doların değer kazanmasının, politikalarını nasıl etkileyeceğine yönelik soru üzerine, doların artışına bağlı olarak yuanda bazı esneklikler olabileceğini, yuanın istikrarını sürdürmeye çalışacaklarını belirterek, ''Ne olursa olsun, yuan ve doların değerini korumamız lazım'' dedi.

Bu arada, bakanların nezaretinde alım, işbirliği ve kredi anlaşmaları imza töreni gerçekleştirildi.