Windows Mobile 6.5 tanıtımı yapıldı

Microsoft içinde her türlü mobil servisin Türkiye'de hayata geçirilmesi ve yürütülmesinden sorumlu Egemen Gönen, Windows Mobile 6.5 sürümünün ne gibi yeniliklere sahip olduğu ve kullanıcı trendlerinin nereye gittiği konusundaki görüşlerini Future&Trends'e anlattı.

Windows Mobile 6.5 tanıtımı yapıldı
Windows Mobile 6.5 tanıtımı yapıldı
Windows Mobile zaman içinde nasıl bir gelişim gösterdi?

Windows Mobile, 2000 yılında başladığı yolculuk boyunca akıllı telefon piyasasının liderlerinden biriydi. 10 yıl gibi uzun bir zamanda evrim geçirdiğini söyleyebiliriz. Firma olarak en son 6.5 sürümünü çıkarttık ve hiç vakit kaybetmeden gelecek versiyonlar üzerinde çalışmaya başladık.

Windows Phone, iPhone ve Android’in yanında kendisini nasıl konumlandırıyor?

Biz yakınsamayı ve bütünleşmeyi yakalayan, hatta merkezde duran bir şirketiz. 1.2 milyar Windows kullanıcımız var. Windows Live tarafına bakıldığında, 450 milyon kullanıcıyla İnternet dünyasında çok ciddi bir yerdeyiz. Bunları birleştirdiğimiz zaman, İnternet ve bilgisayar tarafında zaten çok büyük bir kitle Windows deneyiminden haberdar. 10 senelik yatırımıyla mobil platformu denkleme kattığınızda, üçüncü ayak da tamamlanıyor. Bunların tam ortasında da Windows Phone deneyimini bulunuyor.

Windows Mobile’ın diğerlerinden farkı nedir?
Windows Mobile olarak en geniş iletişim platformunu tek bir cihazla sunduğumuzu söyleyebiliriz. E-posta kullanıyorsanız, Outlook Exchange üzerinden ücretsiz push e-posta özelliğine sahipsiniz. Hotmail’iniz varsa, aynı özellikten faydalanabiliyorsunuz. Messenger ve Communicator gibi klasik uygulamalar cihazla birlikte geliyor. Kısacası hem iş hem de özel yaşamda müşteriye yetecek bir platformumuz var. Dünyadaki 1 milyardan fazla Windows kullanıcısına aynı deneyimi cepte yaşattığımız için insanlar bildiği araçları kullanmayı tercih ediyor.

Ürün çeşitliliği bakımından Windows Mobile’ın geldiği nokta nedir?
Bizim en önemli avantajımız müşteriye tek tip telefon sunmuyor oluşumuz. Windows Phone kullanıcıları; zevkleri, ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda pek çok model arasından seçim yapabiliyor. Şu anda Türkiye’de 7 farklı markayla çalışıyoruz. Bugün itibariyle piyasada aktif olarak bulabileceğiniz 22 model var. Bunların dört tanesi yeni lanse edilen Samsung modelleri. Cihazların bazıları dokunmatik, bazıları kayar klavyeli, bazıları klavyeli ve bazıları da bu özelliklerin tümüne sahip. Biz donanım üreticisine yazılımı veriyoruz ve onlar kendi deneyimlerini oluşturup, donanıma uygun hale getiriyorlar. Baktığınızda Samsung’un ve HTC’nin ara yüzünün çok farklı olduğunu görüyorsunuz. Aynı şekilde kullanıcılar da bu fırsata sahip. İsterlerse program yükleyip, ara yüzü başka bir cihazınkine dönüştürebiliyorlar. Kişiselleştirme konusunda önemli bir yere geldiğimize inanıyoruz.

Sizce önümüzdeki sene akıllı telefon piyasasında ne gibi değişiklikler olacak?
IDC bu sene akıllı telefon pazarının ülkemizde yüzde 39 büyüyeceğini ön görüyor. Bunun yüzde 20’sini Windows’lu telefonlar oluşturacak. 3G zaten akıllı telefon piyasasını hızlandırdı. Şimdi cihazların hakkını vererek kullanabiliyorsunuz. Önümüzdeki iki ayda piyasaya çıkacak 7 modelimiz daha var. Model sayısının en yakın rakibimizden kat ve kat daha fazla olacağını söyleyebiliriz. Bizim bu konuda bir büyük avantajımız da fiyatlarımız. Bir ürünün fiyatını düşürmek için çok büyük miktarlarda üretmelisiniz. Ortaklarımızdan Samsung da dünyanın en büyük üreticilerinden biri.

Yeni işletim sisteminde eski sürüme göre neler değişti?
Öncelikle kullanıcı deneyiminde büyük değişiklikler var. 6.5 sürümüyle çok güzel bir noktaya ulaştık. Özellikle ara yüzde en kritik bilgilere tek tuşla ulaşabileceğiniz bir ekran oluşturduk. Burada bekleyen çağrıları, okunmamış e-postaları, kısa mesajları ve yaklaşan toplantıları görebiliyorsunuz. ‘Başlat’ menüsünü de grafik ikon haline getirdik. Ekran kaydırma ve yumuşak geçişler, 6.5 sürümüyle gelen önemli diğer özellikler arasında. Explorer 6 sürümü, web tarayıcı olarak önemli bir yere geldi. Bunların yanında “My Phone” yani ücretsiz yedekleme servisi hizmete girdi. Kullanıcı, telefonunu kaybetmesi ve değiştirmesi durumunda, şifresi ve kullanıcı adıyla servise girip, tüm bilgilerini yeni cihaza aktarabiliyor. Güzel tarafı istediğiniz kısımları arkadaşlarınızla da paylaşabiliyorsunuz. Sistemin bir kere parçası olduğunuzda, telefonunuz değişiklikleri otomatik olarak sisteme yedekliyor. Marketplace de bu işletim sisteminin yeni parçası oldu. Müşteriler Samsung Fun Club üzerinden de çeşitli yazılımlara ulaşabiliyor

Marketplace’deki yazılımlar ne durumda?
Microsoft, ekosistem içerisinde iş ortaklarıyla çalışmayı seven bir yapıya sahip. Nasıl donanım tarafında iş ortaklarımız varsa, yazılım kısmında da var. Biz 10 senedir iş ortaklarımız üzerinden uygulama satıyoruz. Marketplace’de şu anda bizim ürettiğimiz fazla yazılım yok; ancak hali hazırda iş ortaklarımız tarafından sunulan 28 bin yazılım var. Biz bu servisi ortaklarımıza rakip olacak şekilde değil, ortak çalışacak şekilde konumlandırdık.

Windows Phone için yaptığınız İnternet sitesinden bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de ilk defa Windows Phone için Türkçe içerikli sitemiz açıldı. Kullanıcılar, microsoft.com.tr adresinin altında Windows Phone’a girip, detaylı bilgiye ulaşabiliyorlar. Konuyla bilgi almak isteyenler internet sitesini ziyaret edebilirler.

İnternet sitesinin dışında kullanıcıyı bilgilendirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Özellikle operatör ve satış kanallarında işbirliklerimiz çok hızlandı. Windows Phone’u müşterilerimize duyurmak ve uygun bir şekilde sunabilmek için birkaç operatör kampanyamız oldu. Devam edenler de var. Müşterilerimize çeşitli kampanyalar ve dönemsel fiyat avantajları gibi fırsatlar sunuyoruz. Bunun yanında eğitim konusuna çok önem veriyoruz. Bu sene yeni bir saha ekibi kurduk. İş ortaklarımız belli cihazların üzerinde odaklanarak çalışıyor. Tüm bayilere gidip, cihazın tüm inceliklerini anlatıyor. Çünkü akıllı telefonda kullanımı anlatmak ve öğretmek çok fark yaratıyor. Sonuçta bunlar bilgisayar sayılır.

Son yıllarda kullanıcı trendleri nereye doğru gidiyor?
Son bir iki senedir bireysel ve kurumsal ihtiyaçların birleşmesi sonucunda kullanıcılar daha çok iş ve eğlence ihtiyacını bir arada kullanan telefonlar istiyorlar. Biz kurumsal açıdan farklı bir yerdeydik. Şimdi bireysel açıdan da farklı bir müşteri deneyimi sunuyoruz. Bu sistemi müşteri beklentilerine göre hazırladık. Uzun araştırmalar yaptık. Kullanıcılar öncelikli olarak her an iletişimde olmayı ve dünyaya bağlanmayı, kullanımı kolay ve kendilerine özel cihazlara sahip olmayı istiyordu. Biz de tüm bu verileri değerlendirerek, onlara istedikleri hizmeti sunmaya çalıştık.