Türkiye'ye iyi Avrupa'ya kötü haber

Avrupa ve Asya'nın kuzey bölgelerinde son yılların en sert kışı yaşanırken, Türkiye'de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor...

Türkiye'ye iyi Avrupa'ya kötü haber
Çin son 50 yılın en şiddetli kışını yaşarken, Norveç'te bazı bölgelerde hava sıcaklığı eksi 41'i gösterdi. Almanya'da 7 kişi donarak ölürken, İngiltere son 30 yılın en soğuk kışını yaşıyor.

Avrupa ve Asya dondurucu soğuğa teslim oldu. Hava sıcaklığı büyük ölçüde düşerken, don olayları nedeniyle çok sayıda kaza meydana gelirken, Almanya’da sokakta kalan 7 kişi öldü.

Almanya'da Evsizlere Yardım Derneği, bu kış mevsiminde donarak ölenlerin 42- 62 yaşlarında, erkek olduğunu belirtti.

Ölen evsizlerin küçük ve orta büyüklükteki şehirlerde bulunduğu, bu kişilerin Aralık ayının son iki haftasında kaldırımlarda, tren istasyonlarında ya da kimsenin oturmadığı yapıların içinde öldüğü belirlendi. Dernek, evsizlerin soğuk geceleri geçirebilmesi için metro istasyonlarının açılmasını istedi. Almanya'da 2008 yılında 132 bin evsiz insanın yaşadığı kaydedildi.

DANİMARKA DA DONUYOR

Danimarka 15 gündür devam eden aşırı soğuklar ve kar yağışının etkisi altında kaldı. Noel'de başlayan aşırı soğuklar nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde hava sıcakları eksi 20 dereceye kadar düştü. Soğuk havayla birlikte ülkeyi etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle özellikle Jylland yarım adası ve Fyn adasında ulaşım önemli ölçüde aksadı. Köy ve kasaba yollarının kardan kapanması nedeniyle devreye paletli askeri araçlar girdi.

İNGİLTERE ALARMA GEÇTİ

İngiltere’de ise meteoroloji yetkilileri, ülkenin 1981 yılından bu yana en soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya olduğunu açıklarken, halkı sıcaklıklarından daha da düşebileceği konusunda uyardı.


Ülkede, yüzlerce okul kapanırken, fırtınadan yıkılan ağaçlardan ötürü yaklaşık 4 bin ev elektriksiz kaldı.

BUZ TUTAN NEHİRLERDE YOLCULUK

Almanya’da çok sayıda hasarlı kaza olurken birçok nehir buz tuttu. Çok sayıda gemi buzları kırarak ilerlemek zorunda kaldı.

ÇİN'DE SON 50 YILIN EN ŞİDDETLİ KIŞI

Çin’de son 50, ABD’de ise son 25 yılın en şiddetli kışı yaşanırken bol yağış alan İngiltere alışık olmadığı dondurucu soğuk ve kar koşullarıyla boğuşmak zorunda kaldı. Fransa ve İsviçre de etkili olan yağışlar yaşamı felç etti. Norveç'te hava sıcaklığı eksi 41 dereceye kadar düştü.