'Kendi evine düzen ver'

Bulgaristan'ın, Osmanlı döneminde Türkiye'yi terk eden Bulgarların bıraktıkları mallar için 10 milyar eurodan fazla tazminat ödenmemesi halinde AB üyeliğini engelleme tehditleri, AB medyasında da yankı oluşturdu.

Le Figaro "Sofya, Türkiye'nin AB'ye girişini bloke etmekle tehdit ediyor" derken, Financial Times gazetesi, söz konusu iddiaların 80 yıl eski olduğuna dikkat çekerek, "Bulgaristan, önce kendi evine çeki düzen vermeye odaklanmalıdır" ifadesini kullandı.

FİNANCİAL TİMES: "BULGARİSTAN'IN AB'YE ALINMASINDAN BAZI ÜYELER ÇOK PİŞMAN"

İngiliz Financial Times gazetesi, Brüksel muhabiri Tony Barber imzalı haberinde Bulgaristan'da mafya ile ilgili araştırmalar yapan gazeteci Bobi Tsankov'un Salı günü öldürüldüğünü anımsatarak, AB ortaklarının bir kısmının Bulgaristan'ın örgütlü suç sorununu çözmeden üye yapılmasından çok pişman olduklarını kaydetti.

AB perspektifi açısından Bulgaristan'ın hiçbir zaman doğru nedenlerle haber olmadığı da belirtilen haberde, "Geçen hafta Sofya'dan, Bulgaristan hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğini raydan çıkartmayı hedefleyebileceği yönünde tuhaf haberler geldi" denildi.

Bir hükümet yetkisinin tehdidini Bulgaristan'ın Türkiye'den 1. Dünya Savaşı öncesi Osmanlı İmparatorluğu'ndan göç etmeye zorlanan Bulgarlar için 14 milyar euroluk tazminat talebine bağladığına dikkat çekilen haberde, şöyle devam edildi:

"Ancak bu taleplerin, 80 yılı aşkın bir mazisi var ve şu anda kamuoyuna duyurulması için pek bir neden görünmüyor, iç siyasi maksat değilse, Türkiye, sorunu tırmandıktan kaçınılması çağrıları yapıyor. Tsankov cinayetinden sonra Bulgaristan, önce kendi evine çeki düzey vermeye odaklanmalı."

LE FİGARO: "TÜRKİYE'NİN AB YOLUNDA YENİ ENGEL"

Bulgaristan'ın talepleri, Fransız Le Figaro gazetesine de yansıdı. Gazete, "Sofya, Türkiye'nin AB'ye girişini bloke etmekle tehdit ediyor" başlığını kullandığı haberinde, "Bakınız, Türkiye'nin AB yolundaki yeni bir engel. Osmanlı İmparatorluğunda meydana gelen bir mülteci olayı nedeniyle Bulgaristan, Ankara'nın AB'ye katılımını bloke edebileceğini belli etti" diye yazdı.

Le Figaro, Türkiye'nin AB müzakerelerinin 2005 yılında başladığına ancak "çok yavaş" ilerlediğini, şimdiye kadar sadece 12 başlığın açıldığına dikkat çekerken, Ek Protokol nedeniyle 8 başlığın askıya alındığı, Fransa ve Avusturya'nın da referandum düzenleyeceklerini açıkladığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, ikili ilişkilere zarar verebilecek açıklamalarından kaçınılmasını istediğine de işaret edilen haberde, 2 milyona yakın Türk'ün Bulgaristan'dan kaçtığı da anımsatıldı.