Jenerik ilaca 50 milyon Lira yatırım

İlaç sektörünün önde gelen şirketlerinden Deva Holding, 2010'u jenerikler yılı olarak ilan ettiğini duyurdu.

Jenerik ilaca 50 milyon Lira yatırım
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas, Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacak jenerik ilaç üretmek için 2010'da 50 milyon liralık yatırım yapacaklarını duyurdu.

Jenerik üretimle birlikte ilaç fiyatlarının yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı, bu konunun Türkiye için önemli olduğunu belirterek, "Türkiye yıllık 4,4 milyar dolarlık ilaç ithal ediyor. Buna karşılık 400 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Bu sebeple eczacı, doktor ve hastanın jeneriğe önem vermesi hem cari açığın kapanması hem büyümenin ivme kazanması açısından önem taşıyor." dedi.

Bu yılın ilk yarısında da sermayelerini 36 milyon lira artıracaklarını duyuran Haas, "Türkiye'de kişi başına sağlık harcaması 130 dolar. Bu rakam Çek Cumhuriyeti'nde 300, Fransa'da 600, ABD'de 900 dolar. Yani Türkiye'de ciddi bir potansiyel var." şeklinde konuştu. 2008'de zarar açıklamalarına rağmen krizin gölgesinde geçen 2009'u beklentilerin üzerinde kapattıklarını söyleyen Haas, sektörde yapılan fiyat düzenlemelerinde zarar gören eczanelere destekte bulunduklarını belirtti. Şu an pazardaki ilaç kutularının yüzde 70'i jenerik ilaçlardan oluşuyor. TL bazında jenerik ilacın pazar büyüklüğü ise yüzde 30. Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı, önceki hafta tartışma konusu olan 'marketlerde ilaç satımı' hususunun da yanlış anlaşıldığını aktardı.