Ergenekon mahkemesinde JİTEM sorgusu

Diyarbakır'da görülen 11 sanıklı davada Genelkurmay'ın inkar ettiği ancak Jandarma Genel Komutanlığı'nın kısmen kabul ettiği JİTEM'in varlığı Ergenekon mahkemesince de sorgulanıyor. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dört kuruma tekrar 'JİTEM'i sordu.

‘Ergenekon terör örgütü yöneticisi’ iddiasıyla yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ‘’JİTEM’i ben kurdum’’ derken, diğer Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan ise “JİTEM’i ben kurdum, Veli Küçük’e devrettim” demişti. Bazı sanıklarda ele geçen belgeler de JİTEM’in varlığını teyid eder nitelikteydi. İstanbul 13. Ağır Ceza, 20 Ekim 2009’daki ara kararında dava dosyalarında bulunan JİTEM ile ilgili belgeleri dikkate alarak Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı yazarak JİTEM’in varlığını sormuştu. Mahkeme, Jandarma, 4 Aralık 2009 tarihli ‘GİZLİ’ ibareli cevap yazısında, JİTEM’in araştırılması için süre isterken, diğer kurumlardan cevap gelmemesi üzerine JİTEM’in varlığını ve kurucularını tekrar sordu.

BELGELERİN ÖRGÜTSEL NİTELİĞİ VAR MI?

Önceki gün alınan ara kararda mahkeme ayrıca, Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçen ve iddianamede örgüt belgeleri olduğu öne sürülen belgelerin birer örneklerinin Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Emniyet ve Jandarma’ya gönderilerek bu belgelerin örgütsel nitelik taşıyıp taşımadığına ilişkin daha önceden bir tespitin yapılıp yapılmadığının sorulmasını da kararlaştırdı.

JİTEM’İN VARLIĞINDAN HİÇ ŞÜPHE ETMEDİM

2004 yılında bombalı saldırıdan kıl payı kurtulan eski Van Valisi Hikmet Tan, JİTEM’in varlığından şüphe duymadığını söyledi. JİTEM’in resmi olarak değil ama fiili olarak Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak çalıştığını belirten Hikmet Tan, JİTEM’in varlığından ilk kez 1992 yılında Jandarma İstihbarat Binbaşı Cem Ersever’in öldürülmesinin ardından haberdar olduğunu söyledi.

ERSEVER-BULDAN-BASKIN-ERDOĞAN

O dönemde Ankara Altındağ Kaymakamı olduğunu ve bir dizi esrarengiz öldürme olayına şahit olduğunu belirten?Tan, “Cem Ersever’in öldürüldüğü yıl Savaş Buldan da öldürüldü. Yine aynı günlerde Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın öldürüldü. Bunların ikisi de Hakkarili idi. Yine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan öldürüldü. Failleri bulunamadı. Bunlar birbirleri ile bağlantılı ve arkasında JİTEM var” dedi.