Poyrazköy İddianamesi kabul edildi

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilen Poyrazköy cephaneliğiyle ilgili iddianame 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan bir ihbar üzerine, Poyrazköy’de SAT komandolarının eğitim alanı olarak kullandığı İstek Vakfı’na ait arazide 21 Nisan 2009’da kazı başlatılmıştı. Yapılan kazılarda 15’i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası ve C3 patlayıcılar ele geçirilmişti.

Kazılarda çıkan mühimmatlarla ilgili olarak Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit, Deniz Binbaşı Eren Günay, Deniz Binbaşı Emre Onat, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş ve emekli Deniz Astsubay Ergin Geldikaya tutuklanmıştı. Yarbay Turhan Ecevit daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 10 ay süren soruşturma bitti. Ergenekon Savcısı Murat Yönder'in hazırladığı iddianame önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu. Başsavcı vekili Olcay Seçkin’ın yaptığı incelemenin ardından Poyrazköy İddianamesi’ni mahkemeye göndermişti.

Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili hazırlanan iddianamenin kabul edildiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin tensip metninde şunlar yer aldı.

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin 5'i tutuklu 17 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edildiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin tensip metninde, sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun dışında kaldığı belirtildi.

Tensip metninde, ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'', ''Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs'', ''Cebir ve şiddet kullanarak yürütme organı ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'', ''Patlatıcı madde bulundurmak'', ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçlarından şüpheli Levent Bektaş ve arkadaşları hakkında CMK'nın 250. maddesinde yetkili Cumhuriyet Savcılığınca 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin incelendiği kaydedildi.

Sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun dışında kaldığı gibi Askeri Ceza Kanunu'nun 54. maddesinin atıfta bulunduğu Türk Ceza Kanunu'nun hükümlerinin de dışında kaldığı ifade edilen tensip metninde, dolayısıyla atılı eylemlerin sırf askeri suç ve askeri suç benzeri suçlar kapsamında değerlendirilmeyeceği bildirildi.

Tensip metninde, atılı eylemlerin nitelikleri gereği askeri mahal dışında gerçekleşip sonuç doğuracağı kaydedilerek, 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun'un 9. maddesi kapsamında değerlendirilmeyeceği, yine niteliği gereği görev kapsamında da değerlendirilmeyeceği belirtildi.

Atılı eylemlerin her halükarda 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca ''terör suçu'' sayıldığı anlatılan metinde, 3713 sayılı kanunun 9. maddesindeki hüküm dikkate alındığında CMK'nın 251/1 maddesi gereğince CMK 250/1 maddesinde sayılan suçlara bakmakla görevlendirilmiş İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin görev ve yetkisinde olduğu bildirildi.

Tutuklu 5 sanığın tahliye taleplerinin reddine karar verildiği anlatılan tensip metninde, şöyle denildi:

''Silivri'de devam eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 2 davada özellikle mahkememizdeki davanın iddianamesinde yazılı olan 'Ergenekon' tabir edilen silahlı terör örgütü ile ilgili olarak bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda bilgiler içeren ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyaların da bu örgütle ilgili gelen Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ile başka kurumlardan gelen bu husustaki yazıların tasdikli birer suretinin istenmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına yazı yazılmasına karar verildi.''