Doğal ürün adı altında kaçak ürün mü satılıyor?

Doğal ürün adı altında kaçak ürün mü satın alıyoruz?

Doğal ürün adı altında kaçak ürün mü satılıyor?
Doğal ürün adı altında kaçak ürün mü satılıyor?
Zayıflama ilacı Avrupa’da piyasadan çekildi

Sibutramin etkin maddesini içeren ilacın, Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) kararıyla piyasadan çekilmesinden sonra, satışı ülkemizde de yasaklandı.

Bu yasak nedeniyle zayıflamak isteyenlerin bitkisel kökenli zayıflama ürünlerine yöneleceğini düşünüyorum ve okurlarımızı “doğal” adı altında satılan bu tip ürünlere karşı uyarma gereği duyuyorum.

Doğal ürünler gerçekten doğal mı?

Doğal olduğu sanısıyla satın aldığınız, izinsiz ya da Tarım Bakanlığı’ndan gıda adı altında izin alınarak piyasaya verilen bazı ürünlerin içinde aslında “ilaç etkin maddesi” bulunabiliyor. Sağlık Bakanlığı, zayıflama yosunu olarak satılan bu ürünlerde sağlığı tehdit eden dozda “sibutramin” etkin maddesini saptadı. Zayıflama gibi özellikle bayanların hassas olduğu konularda bu tip aldatmalar oluyor. Çay, ot gibi bir ürünün içine sibutramin dışardan eklenerek sanki doğal zayıflama yöntemiymiş gibi pazarlanıyor, ilaç yerine bu ürünü doğal yöntem sanıp tercih edenler aslında daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.

Bu aldatma yöntemi ayni şekilde bazı ürünlerin içine erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğunun tedavisinde kullanılan ilaçlarda yer alan “sildenafil” ilave edilerek de uygulanıyor. Bu ürünlerin kullanımı ölüme varabilecek istenmeyen etkilere yol açabilir.

İnternetten sahte ilaç satışları


Son zamanlarda internetten ilaç satışları da arttı. Özellikle Viagra tipi cinsellik ilaçları, zayıflama ilaçları, afrodizyaklar, gençleştirme iddiasındaki ilaç satışları ucuz olduğu gerekçesi ile internetten yapılıyor.

Sevgili okurlar, bu tip ilaçlara karşı çok dikkatli olmak ve itibar etmemek gerekiyor. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Tüketici Şubesi konuyu takibe almış durumda. Daire Başkanı Dr. Akif AKBULAT ve Şube Müdürü Eczacı Şebnem KAYA amansız savaş başlattıkları bu kaçak ilaçlara karşı yasaklama kararları çıkartıyor, yasal takibat başlatıyorlar. Ancak büyük bölümü yurtdışı merkezlerden yürütülen bu web siteleri yasal olarak kapatılınca hemen diğeri açılıyor.

İlaç üretimi son derece ciddi bir iştir. “İyi Üretim Uygulamaları” denilen uluslararası kurallara uygun üretim yapılır, yasal üreticiler bu kurallar çerçevesinde periyodik olarak denetlenir, kurallara uymayanların ürünleri piyasadan toplatılır.

Yasal olmayan, ilaç adı altında satılan, ne içerdiği belli olmayan bu tip ürünlerin sağlığı tehdit ettikleri aşikar, asla güvenilemez.

Para kazanma hırsı ile halkın sağlığını hiçe sayan bu sahtekarlara aman itibar etmeyelim, ilacımızı mutlaka eczaneden alalım.

Piyasada ilacını bulamadığı için bu yolla ilaç temin etmeye çalışan hastalar için önerimiz, yukarıda bahsettiğim Tüketici Şubesi’ne başvurmaları. Şube yetkilileri, yasal olarak izinli ama piyasada bulunmayan, ya da henüz ülkemizde ruhsatlanmamış ilacın teminini sağlayacaklardır.

Zayıflama önerisi


Kendisinde ya da ailesinde kalp hastalığı olanların kesinlikle sibutramin içeren zayıflama ilacı ya da içinde ne olduğu belirsiz “doğal!” ürünler kullanmamasını şiddetle öneririm.

Sağlıklı zayıflama, düşük kalorili ama kritik besinleri de içeren diyet ve sporla yapılır. Düzenli, yavaş bir kilo verme programı ile zindeliğinizi korumaya devam ederek, sağlığınızı riske atmadan ideal kiloya erişebilirsiniz.