'Coğrafi kontenjan söz konusu değil'

Ümit Boyner, TÜSİAD seçimi için oluşturulan listede coğrafi kontenjanın söz konusu olmadığını, derneğin İstanbul'a değil tüm Türkiye'ye hitap ettiğini belirtti.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yarın yapılacak 40’ıncı genel kurulunda yeni başkanlığı üstlenmeye hazırlanan Ümit Boyner, açıkladığı yeni yönetim kurulu üyeleri için ‘coğrafi kontenjan’ yorumlarına karşı çıktı. TÜSİAD’ın bir İstanbul derneği olmadığını vurgulayan Boyner, “TÜSİAD’ın 574 üyesi Türkiye’nin değişik bölgelerinden. Yönetimde İstanbul dışından üyeler daha önce de görev aldı, bu döneme özgü bir durum yok” diye konuştu.

TÜSİAD Başkanlar Konseyi tarafından 18 Aralık’ta tavsiye kararı ile derneğin yeni dönem başkan adayı olan ve genel kurula bir hafta kala beraber çalışacağı isimleri açıklayan Ümit Boyner, bunu yaparak ‘şeffaflık mesajı’ vermek istediğini söyledi. TÜSİAD’da iki dönemdir başkan yardımcılığı yapan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in yer almadığı listede, Hamdi Akın, Erdal Karamercan ve Mehmet Ali Molay da dışarda kaldı. Halen yönetimde bulunan Tayfun Bayazıt, Ali Kibar, Volkan Vural ve Haluk Dinçer göreve devam etme kararı aldı. Ümit Boyner de, başkanlığı devredecek olan Arzuhan Doğan Yalçındağ ile birlikte yönetimden ayrılan 5 ismin yerine, 5 yeni isim belirledi.

TÜSİAD ‘AÇILIMI’
Bu 5 isim Lucien Arkas, Mehmet Ali Aydınlar, Cansen Başaran Symes, Erman Ilıcak ve Muharrem Yılmaz oldu. İzmirli Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Rusya’daki faaliyetleriyle tanınan Rönesans İnşaat’ın sahibi Malatyalı işadamı Erman Ilıcak, Sütaş’ın sahibi Balıkesir doğumlu ve bu kentin vergi rekortmenlerinden Muharrem Yılmaz gibi işadamlarının listede yer alması ‘TÜSİAD farklı bölgelere açıldı’ yorumlarına neden oldu. Yedek üyeler arasında da Bigalı (Çanakkale) işadamı, Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’dan çok, Tarkan Kadooğlu’nun yer alması, bu yöndeki yorumları güçlendirdi. Cizre doğumlu, işlerinin merkezi Gaziantep olan ve aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı olan Kadoğlu’nun yedek üyeler arasında yer almasına ‘açılım’ gözüyle bakıldı.

ÜYE YAPISI BÖYLE
Genel kurul öncesinde beraber çalışmak istediği arkadaşları açıklayarak ‘şeffaflık’ mesajı vermek isteyen Boyner, bu isimlerin ‘ulusal ve küresel düzlemde derneği layıkıyla temsil edeceklerine’ olan inancını dile getirdi. Ancak yapılan yorumlar üzerine ‘coğrafik bir kontenjanımız olmadı’ diyen Boyner, bu noktada TÜSİAD’ın üye yapısına dikkat çekti. Boyner, “Türkiye’nin dört bir yanından 574 üyemiz var. TÜSİAD’ın üye yapısı böyle. Bu durum da epeydir böyle. Bu yönetimle olan, değişen bir durum değil. TÜSİAD bir İstanbul derneği değil, üye tabanı da sürekli genişliyor” diye konuştu.

YAPILAN İŞLER DAHA ÖNEMLİ

ÜMİT Boyner, listesinde yer alan yeni isimlerin iş yaşamlarında ve sektörlerindeki çalışmalarına bakıldığında, girişimcilik, yenilikçilik, tecrübe gibi faktörler öne çıkacağına dikkat çekti. “Bizim için önemli olan kimin nereli olduğundan daha çok yaptığı işlerdir” diyen Boyner, “Bu arkadaşlarımla tek tek görüştüm. Dernekte çalışmak istediklerini söylediler. Bir işe inanmak çok önemli, bu beraberinde olumlu ve çözüm odaklı olmayı getirir” dedi. Boyner, ancak yedek üyelere bakılınca ‘gençlerden’ söz edilebileceğine değindi, geleceğin yöneticilerini hazırlamak için buna özellikle dikkat ettiğini vurguladı. Boyner, “Bir yere ne kadar çok mesai harcarsanız o kadar çok pişiyorsunuz, o kadar etkin oluyorsunuz. Gençleri geleceğe hazırlamak istedik” diye konuştu.

TÜSİAD’ın yönetiminin listesi:

Lucien Arkas (Arkas Grup)
Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Hastanesi)
Cansen Başaran Symes (PricewaterhouseCoopers)
Tayfun Bayazıt (Yapı Kredi Bankası)
Nazlı Ümit Boyner (Boyner Grubu)
Haluk Dinçer (Sabancı Holding)
Erman Ilıcak (Rönesans Grubu)
Ali Kibar (Kibar Holding)
Volkan Vural (Doğan Holding)
Muharrem Yılmaz (Sütaş)

Yedek liste
Metin Akman (Nutreco-Trouw Nutrition Türkiye)
Elif Bilgi Zapparoli (EFG İstanbul Menkul Değerler)
Osman F. Boyner (Boyner Sanayi Mensucat)
Davut Doğan (Doğtaş-Doğanlar Şirket Grubu)
Mustafa Fethi Gürbüz (Serenas Group)
Tarkan Kadooğlu (Kadooğlu Group)
Oya Narin (Martı Otel-Narin)
Murat Özyeğin (Fiba Holding)
Zeynep G. Silahtaroğlu Baykal (Silkar Turizm)
Alican Ulusoy (Ulusoy Uluslararası Yat. Holding)