'PKK sürece dahil olmalı'

BDP Kandil'den gelen PKK'lıların da katıldığı toplantıda çıkan 'PKK sürece dahil edilmeli' kararına tam destek verdi.

'PKK sürece dahil olmalı'
'PKK sürece dahil olmalı'
Haftasonu Öcalan’ın çağrısıyla Kandil ve Mahmur’dan gelen PKK’lıların da katıldığı Türkiye Barış Meclisi toplantısı kararlarına BDP’den tam destek kararı çıktı.

BDP Grup Başkanı Nuri Yaman “PKK sürece dahil edilmeli” çağrısı yapan Türkiye Barış Meclisi'nin kararlarını desteklediklerini açıkladı.

BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, sivil toplum örgütleri, aydınlar, demokratik kurum ve kuruluşlar ve siyasetçilerin, yeni anayasa başta olmak üzere kapsamlı bir demokratikleşme hamlesinin başlatılması için yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirterek hafta sonu Ankara’da düzenlenen Türkiye Barış Meclisi toplantısını işaret etti. Yaman önce Kürt sorununun konuşulduğu toplantıda alınan kararları sıraladı. Yaman’ın sözlerine göre bu kararlar şöyle:
-Çatışan tarafların süresiz ateşkesi taahhüt etmeleri,
-PKK’nin çözüm sürecine dahil edilmesi,
-Devletin teklik dilini terk etmesi,
-Anayasa değişikliği,
-Anadil hakkının tanınması,
-Siyasi katılımın önündeki engellerin kaldırılması

Yaman bu çağrıları, “BDP olarak biz de, destekliyor ve önemsiyoruz” diye konuştu.

HAKİKAT KOMİSYONU ÖNERİSİ

BDP’den tartışılacak bir öneri daha geldi. Nuri Yaman “Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurularak, Türkiye’nin kendi geçmişiyle yüzleşmesi gerekir” dedi. Güney Afrika’da 1995’te kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun üç yılda ırkçı rejim döneminde yaşanan bütün ihlalleri aydınlattığını anlatan Yaman şöyle devam etti:
“20 bini aşkın mağdur dinlendi. 8 bin fail ise, yaptıklarından dolayı mağdurlardan özür diledi. Komisyonun, toplumsal barış ve uzlaşma için çok önemli bir işlevi oldu. Güney Afrika tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Yakın tarihte yaşanan bu dünya deneyimi, bizim açımızdan da öğreticidir ve yol göstericidir. Biz de, neden yeni bir sayfa açmayalım? Barış için, ortak bir gelecek için neden karşılıklı birbirimizi affetmeyelim? Neden geçmişle yüzleşmeyelim? Neden mağdurlardan özür dilenmesin? Bunun yolu, açıktır. Toplumlar, buna hazırdır. Acılarımızı ancak bu şekilde dindirebilir ve bu sayede gönül köprüleri kurabiliriz.”