Mersin Limanı'nda yük trafiği arttı

Türkiye'nin en büyük konteynır limanı olmasının yanında Doğu Akdeniz'in de en önemli limanlarından biri olarak öne çıkan Mersin Limanı'nda, 2009 yılının ocak-kasım dönemindeki yük trafiği bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artarak, 19,4 milyon tona ulaştı.

Mersin Limanı'nda yük trafiği arttı
Mersin Limanı'nda yük trafiği arttı
Mersin Deniz Ticaret Odası'ndan (MDTO) elde edilen bilgilere göre, belirtilen dönemde limandaki yüklemede yüzde 6'lık artışla 8,3 milyon tona, boşaltmada da yine yüzde 6'lık bir artışla 11,1 milyon ton seviyesine ulaşıldığı kaydedildi. Yaşanan bu artışta da başta ithalat olmak üzere ihracat yüklerinin etkili olduğu vurgulandı. Mersin Limanı'ndaki yükleme istatistikleri incelendiğindeyse yüklemenin 2008 yılı Kasım ayına göre yüzde 45 oranında artarak 909 bin 564 tona, boşaltmanın da yüzde 10'luk bir yükselişle 978 bin 561 tona ulaştığının altı çizildi. Kasım ayında limandaki toplam yük trafiğininse yüzde 24 artarak 1 milyon 888 bin 125 ton seviyesine yükseldiği belirtilirken, bu artışta da özellikle ihracat ve transit yüklerindeki artışın etkili olduğu belirtildi.

2009 yılının belirtilen döneminde limanda yapılan ihracat artış hızının yavaşlama eğilimi göstermesine karşın, 2008 yılının ocak-kasım dönemine göre yüzde 7'lik bir artışla 7 milyon 78 bin 329 tona ulaştığına dikkat çekildi. Yaşanan bu gelişmede de toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan çimento, genel kargo ve gıda maddeleri ihracatındaki artışın etkisi olduğu yorumu yapıldı. Mersin Limanı'ndan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; 2009 yılı ekim ayındaki yükselişin, kasım ayında da devam ettiği ve bir önceki aya göre yüzde 19'luk artışla 809 bin ton olarak gerçekleştiğine işaret edildi. Söz konusu gelişmede maden, çimento ve tahıl ihracatındaki artışın etkili olduğu vurgulandı.

2009 yılının 11 aylık döneminde limandan gerçekleştirilen ithalatın da petrol ürünleri, kimyevi maddeler ile tahıl ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 9,2 milyon ton seviyesine ulaştığı ifade edilirken, ithalattaki gelişmeler aylık olarak da ele alındı. Buna göre; ekim ayındaki artışın kasım ayında yerini azalışa bıraktığı vurgulanırken, kasım ayında limandan gerçekleştirilen ithalatın bir önceki aya göre yüzde 20'lik bir gerileme göstererek 784 bin tona düştüğü, bu duruma da tahıl, genel kargo ve kimyevi maddeler ithalatındaki düşüşün etkili olduğu kaydedildi.

2009 yılı ocak-kasım döneminde, Mersin Limanı'nda dahili taşımacılık yük hareketinin, önceki yıla göre yüzde 1 oranında artarak 1 milyon 330 bin 109 ton olarak gerçekleştiği, toplam dahili taşımacılık yükleri içerisinde yüzde 71'lik payı olan petrol ürünlerinin önceki yıla göre yüzde 2 oranında arttığı hatırlatıldı. Belirtilen dönemde transit taşımacılık yük hacminin önceki yıla göre yüzde 7 oranında azaldığı belirtilirken, bu düşüşte de transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan genel kargo yüklerinin etkili olduğu bildirildi. Dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğindeyse dahili taşımacılıkta kasım ayında petrol ürünlerindeki artışın etkisiyle yükseliş olduğu ifade edildi.

Transit taşımacılıkta ekim ayındaki sert düşüşün ardından, kasım ayında da genel kargo ve konteyner yüklerindeki azalışın etkisiyle düşüşün devam ettiği yorumu yapılırken, 2009 yılının 11 ayında konteyner adedi bazında (TEU), önceki yıla göre özellikle boşaltma yüklerinin etkisiyle yüzde 4'lük bir düşüş yaşandığı kaydedildi. Mersin Limanı'na operasyon için 4 bin 59 adet geminin uğradığı bilgisi verilirken, bu sayının da 2008 yılının söz konusu dönemine göre yüzde 5 oranında bir artışı ifade ettiğinin altı çizildi.