Afgan meclisinde kadın bakana onay

Afganistan meclisi, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin hazırladığı bakanlar kurulu listesinde 17 bakan adayından sadece yedisine onay verdi.

Afganistan meclisi, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin hazırladığı bakanlar kurulu listesinin çoğunu ikinci kez reddetti.
Böylece, ihtiyaç duyulan reformları yapması beklenen Amerikan destekli Karzai'nin hükümet kurma çabalarına bir darbe daha vurulmuş oldu.
Mecliste hazır bulunan 224 milletvekili, 17 bakan adayından sadece yedisine onay verdi. Onaylanan bakanlar arasında, Karzai'nin uzun zamandır milli güvenlik danışmanı olan dışişleri bakanı adayı Zalmay Resul de bulunuyor.
Onaylanan bakanlar arasında, Adalet Bakanı ile Çalışma ve Sosyal İşler ve Özürlüler Bakanlığı için aday gösterilen Emine Afzali adında bir kadın da yer alıyor.
Reddedilen 10 bakan adayı arasında ise kadın işleri ile halk sağlığı bakanlıkları için aday olan 2 kadınla yüksek eğitim, ticaret, ulaştırma, mülteciler, sınır ve aşiret işleri bakanlıkları bulunuyor.
Milletvekilleri, bazı adayların 25 üyeli kabinede görev yapacak yeterliliğe sahip olmadığını belirtti. Bazı milletvekilleri de adaylardan bir kısmının savaş ağalarıyla yakın ilişki içinde bulunduğunu ileri sürdü.
ABD'nin desteklediği mevcut savunma, içişleri, maliye ve tarım gibi bazı önemli bakanlar 2 Ocak'ta yapılan oylamada güvenoyu almıştı.
Meclis, ilk oylamada da Karzai'nin yeni kabine için sunduğu adayların yüzde 70'ini reddetmişti.