Alerjisi olanlar dikkat!

Kış mevsiminde ısınmak için kullanılan maddelerin neden olduğu hava kirliliği ve soğuk hava, alerjik hastalıkları tetikliyor.

Alerjisi olanlar dikkat!
  Alerjenler , viral enfeksiyonlar ( nezle , grip , farenjit ) , soğuk hava , kirli hava , sigara dumanı , ilaç ; lar ( aspirin , ağrı kesici ve romatizma ilaç ; ları ) , gıda katkı maddeleri , boya , cila , vernik , parfü ; m kokuları ve stres , astım hastalarını olumsuz etkiliyor .

Memorial Hastanesi Gö ; ğü ; s Hastalıkları Bö ; lü ; mü ; ' nden Uz . Dr . Fü ; sun Soysal , kış aylarında alerjik hastaları bekleyen tehlikeler ve korunma yolları hakkında bilgi verdi . Hava kirliliği ve soğuk havanın ö ; zellikle astım hastalarını etkilediğini belirten Soysal , ' Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte alerjik hastalar iç ; in zor gü ; nler de başladı . Ö ; zellikle alerjik astımı olan hastalarda ; alerjenler , viral enfeksiyonlar ( nezle , grip , farenjit ) , soğuk hava , kirli hava , sigara dumanı , ilaç ; lar ( aspirin , ağrı kesici ve romatizma ilaç ; ları ) , gıda katkı maddeleri , boya , cila , vernik , parfü ; m kokuları , stres gibi faktö ; rler astım ataklarını tetikliyor . Soğuk havalarda ; odun , kö ; mü ; r ve diğer yanıcı maddelerin kullanımındaki artış , hava kirliliğine neden olmaktadır . Egzoz gazı , araba ve fabrika dumanı gibi alerjenler de , alerji hastalarını olumsuz etkilemektedir ' dedi .

Alerjik yapıda olan kişilerin kirli havayı solumasının var olan duyarlılığı daha da artırdığına dikkat ç ; eken Soysal , ' Bunun sonucunda ; ö ; ksü ; rü ; k , nefes darlığı , hırıltı ile kendini gö ; steren astım odakları ortaya ç ; ıkar . Solunum yollarında artan duyarlılık nedeniyle , mikropların solunum yollarına yerleşmesi daha da kolaylaşır . Bu nedenle sinü ; zit , bronşit , zatü ; rre gibi enfeksiyonlar daha sıklıkla ortaya ç ; ıkar . Alerjik kişilerde , hava kirliliğinden etkilenen tek organ akciğer ve bronşlar değildir . Gö ; z ve burun da olumsuz etkilenir . Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde alerjik rinit ( saman nezlesi ) ve alerjik gö ; z hastalıkları da artmaktadır ' ifadelerini kullandı .

' SOĞUK HAVA DA ALERJİK BÜ ; NYELER İÇ ; İN TETİKLEYİCİDİR '

Kirliliği oluşturan kimyasal parç ; acıklar gö ; z ve burundaki hü ; creleri uyararak alerjiyi aç ; ığa ç ; ıkardığına vurgu yapan Soysal , şu bilgileri verdi : ' Bunun sonucunda kişilerde bunun akıntısı , burun tıkanıklığı , hapşırık , gö ; zlerde sulanma , kızarıklık ve kaşıntı ortaya ç ; ıkmaktadır . Alerjik astımlı hastalar soğuk havaya maruz kaldıklarında kendilerini kö ; tü ; hissetmelerinin sebebi ; solunum yollarının soğuğa karşı aşırı derecede hassas olmasıdır . Bu durum mutlaka soğuk hava alerjisi olduğu anlamına gelmez . Soğuk havanın solunması , solunum yollarının kurumasına ve bu nedenle daralmasına neden olur . Ayrıca aşırı soğuk havalarda burundan nefes almak da oldukç ; a zorlaşır . Astımlı kişilerin , ağız yolu ile nefes almaları durumunda alınan hava , solunum yollarının daha ç ; ok daralmasına sebep olur . Bu da , havanın solunum yollarına ulaştığı anda yeterli derecede ısıtılamamış olmasından kaynaklanmaktadır . Burun , solunum yollarının korunmasında ö ; nemli rol oynamaktadır . Burundan alınan hava nemlenerek , ısınarak ve tozlar tutularak geç ; tiği halde ağızdan alınan hava direkt olarak solunum yollarına ulaşmakta ve bronşların hassasiyetini artırmaktadır . Bö ; ylece alerjik bulgular tetiklenmektedir . '

Fü ; sun Soysal , alerjik hastaların soğuk havalarda dikkat etmesi gereken hususları şö ; yle sıraladı : ' Hava kirliliği olan ortamlardan uzak durmalıdır , kışın kalabalık ortamların bulunduğu kapalı yerlerde uzun sü ; re kalmamalıdır , sigara dumanından kendilerini korumalıdır , dışarı ç ; ıktıklarında ağız , burun ve gö ; z gibi organlarını ö ; zellikle korumalıdır , ağız ve burundan soğuk hava direkt olarak alınmamalıdır , kışın yü ; nlü ; atkı , bere ve kazak giymemelidir , alerji belirtileri ortaya ç ; ıktığında hekim kontrolü ; ve ö ; nerisi ile lokal etkili kortizonlu spreyler , damlalar ve antibiyotik kullanmaları gerekebilir . '