Merkel'den Türkiye'ye tehdit

Almanya'da seçimleri kazanan Angel Merkel,Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik muhalefeti arttıracakları uyarısında bulundu.

Telegraph gazetesinin haberine göre Merkel, Erdoğan'a telefon ederek, Türkiye'ye muhalefeti artıracağı uyarısında bulundu, "Almanya'nın dış politikasını yeniden şekillendiriyorum" dedi.

Daily Telegraph gazetesi, seçimlerden galip çıkan ve liberal eğilimli Hür Demokratlar ile koalisyona hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını duyurdu. Gazeteye göre Merkel bu görüşmede Erdoğan'a, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik muhalefeti arttıracakları uyarısında bulundu.

Almanya dün gece Türkiye'ye, Avrupa Birliği üyeliğine açık muhalefet konusunda Fransa ve İtalya'ya katılmaya hazırlandığı uyarısında bulundu. Bu uyarının ardından Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma umutları, neredeyse tükenmiş bir görüntü arz ediyor. Gerek Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratlar, gerekse koalisyon müzakereleri yürüttükleri Hür Demokratlar, 71 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına karşı. Hristiyan Demokratlar'ın muhalefeti kültürel gerekçelere dayanıyor. Hür Demokratlar'ın lideri olan ve yeni hükümette dışişleri bakanı olması beklenen Guido Westerwelle ise, Türk ekonomisinin Avrupa standartlarının çok altında olduğunu, bunun diğer üyeler ile entegrasyonu zorlaştıracağını dile getirdi. Merkel dün Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Almanya'nın dış politikasının gözden geçirildiğini bildirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olması yerine, imtiyazlı ortaklıktan yana olduğu biliniyor. Ancak geçtiğimiz dört yılda iktidar ortağı olan Sosyal Demokratlar, Merkel'in bu görüşünü Almanya'nın resmi politikası haline getirmesini önlemişti. Merkel'in yeni koalisyon ortağı olması ve dışişleri bakanlığını alması beklenen Hür Demokrat Parti ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik için henüz hazır olmadığını savunuyor. Parti ucu açık müzakere sürecinin de sürmesinden yana. Almanya'da bazı uzmanlar, ülkede merkez sağ bir hükümet kurulsa bile, Avrupa Birliği'nin dört yıl içinde Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili bir karar zaten almayacağına dikkat çekiyor.