Ahmet Albayrak'a rekor ceza

Yenişafak Gazetesi sahibi Ahmet Albayrak'a şok ceza! Albayrak hakkında 207 yıla kadar hapis isteniyor.

Ahmet Albayrak'a rekor ceza
Cumhuriyet Savcısı Ferruh Gün'ün hazırlayarak 3 Aralık'ta sunduğu iddianame Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilerek dava açıldı.

Habertürk'de yer alan habere göre; Aralarında, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Ahmet Albayrak'ın da bulunduğu 33 sanık hakkındaki iddianamede şüphelilerin birinci sırasında yer alan Rafi Altınok ve 14. sırada bulunan Albayrak, "örgüt lideri" olarak gösterildi. Albayrak'a yöneltilen suçlar arasında ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak ve vermek, hırsızlık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve şantaj yer aldı. Cumhuriyet Savcısı Gün, iddianamede sanıkların, mevcut sevk maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep ederken, Ahmet Albayrak hakkında 207 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bursa İl Jandarma Komutanlığı, Karacabey İlçesi'nde kum ocakları işletmesi ve kaçak kum çıkarılıp satılması, rüşvet alınıp verilmesi gibi iddialar üzerine uzun süreli araştırmanın ardından operasyon başlattı. Savcılık talimatıyla başlayan operasyonda, bu işlerin organizasyonu için örgüt kurulduğu belirlendi. Operasyonda 33 kişi gözaltına alındı, ancak İstanbul'daki evinde arama yapılan Albayrak'a ulaşılamadı. Jandarmanın operasyonunda Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yaşar Dursunay, İl Özel İdaresi Ruhsat Şube Müdürü Aslan Sevi, iki mühendis ve işadamlarının da bulunduğu 33 kişiden Kemal Demirel, Yaşar Dursunay, Mehmet Taş, Yaşar Rıza Sonay ve Aslan Sevi tutuklanırken, diğer kişiler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İddianamenin hukuki değerlendirmesinde; "Şüphelilerin, hırsızlık suçunu işlemek maksadı ile sürekli bir araya geldikleri, aralarında hiyerarşik bir yapılanma ve işbölümü olduğu, suçun işlenmesi ve örgüt suçunun oluşması için yeterli sayıda şüphelinin de mevcut olduğu, bu hali ile örgütlü şekilde defalarca suç işlediklerinin tespit edildiği, suç örgütü üyelerinin gizlilik ve suçu gizleme, lideri saklama yönlerinden örgüt disiplini içinde hareket ettikleri, bu konularda örgüt liderlerine gerekli bilgileri aktardıkları, olayda örgüt kurmak suçunun oluştuğu düşünülmektedir.

Şüphelilerin, sahilden kaçak olarak kum alma eylemlerinin yoğun şekilde yapılması, maddi zararın ve arazi kaybının fazlalığı (167 dönüm arazi parçası yok olmuştur), kumların şüpheliler tarafından yararlanma özel kastı ile alınıp götürüldükleri, kumların maddi değerinin fazlalığı birlikte değerlendirildiğinde, hırsızlık suçunun oluşacağı düşünülmektedir.

Hırsızlık suçunun genellikle gece vakti şle ndiğine dair yeterli seviyede tespitin olduğu anlaşıldığından eylemlere uygulanacak cezaların TCK 143. maddeye göre 1/3 oranında artırılması gerektiği düşünülmektedir.

Şüphelilerin ihale öncesinde tüm şartları, ayrıntıları, fiyatları, ihale şeklini, ihaleyi kimin kazanacağını, gibi hususları telefonlar ile defalarca görüşüp anlaşmalarının ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturacağı düşünülmektedir.

Rüşvet suçuna konu olan eylemlerin kolaylaştırılması için sahte bilgilerle oluşturulan belgelerin TCK 204. maddesine uyan sahtecilik suçunu oluşturacağı düşünülmektedir.

Müşteki Cengiz Gökçek'in, gazete aleyhine haber yazılıp zarar göreceğinden bahsedilmesi eyleminin şantaj suçunu oluşturacağı düşünülmektedir" denildi