O yemin neydi ?

Dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Cumhuriyet savcısına ifade veren üç kuvvet komutanı ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi, dün tarihi günlerinden birini yaşadı. İkinci Ergenekon iddianamesinde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planlarıyla 2004’te hükümeti devirmeyi planladıkları iddia edilen dönemin Kara Kuvveti Komutanı emekli Org. Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. İbrahim Fırtına ile darbe planlarının yer aldığı Darbe Günlükleri’nin yazarı olduğu öne sürülen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Ora. Özden Örnek, dün soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarına ifade verdi.

Komutanlar ve sorgulamayacak olan savcıların peş peşe gelmesiyle adliyede hareketli saatler yaşandı. İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, adliyeye gelen ilk isim oldu. Çolakkadı dün saat 08.45’te adliyeye geldi. Başsavcı vekilinin ardından savcılar Fikret Seçen, Süleyman Pehlivan, Murat Yönder ve Ercan Şafak binaya girdi. Bir süre sonra eski komutanlar, Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek adliyeye geldi. Komutanların hemen ardından Savcı Zekeriya Öz de binaya giriş yaptı.

Sorgulama 10.00’da başladı

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulanmasına 10.00’da başladı.

Sorguya Çolakkadı da katıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in görevlendirmesiyle Özden Örnek’in ifadesini Başsavcı vekili Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, İbrahim Fırtına’nın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, Aytaç Yalman’ın ifadesini de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak aldı. Kuvvet komutanlarının ifadeleri öğle saatlerine kadar alındı ve saat 12.30’da öğle yemeği arası verildi.

Komutanlar adliye içerisindeki yemekhanede tavuk döner, ayran ve salata yediler. Yemek sırasında basın mensupları bu alandan uzaklaştırıldı ve yemekhanenin camının önüne askerler sıralandı.

10 saat sonra serbest bırakıldılar

Yemek yiyen komutanlar daha sonra adliye binasının terasında kahve içti. Sorguya verilen arada önce Örnek terasa çıktı. Çok kısa bir süre burada kalan Örnek, İbrahim Fırtına’nın da terasa çıkması üzerine içeri girdi. Komutanların avukatlarla ve yanlarındaki askerlerle sohbet ettikleri gözlendi. Ancak iki komutanın yan yana gelmemeleri ve aralarında konuşmamaları dikkat çekti. Terasta kahve içen ve bir süre sohbet eden Fırtına da daha sonra içeri girdi. 30 dakikalık aradan sonra ifade verme işlemi yeniden başladı. 10 saat süren ifadenin ardından serbest bırakılan komutanlar adliyeden ayrıldı. Üç eski komutanın hakim karşısına çıkarılmaması dikkat çekti. Üç eski komutanın adliyeden ayrılışı sırasında gazeteciler arasında izdiham yaşandı.
Örnek, Fırtına ve Yalman’ndan ayrı geldi

komutanlarından adliyeye ilk gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman oldu. Yalman saat 09.35’te Renault Laguna marka araçla hakim ve savcıların giriş yaptığı kapıdan geldi. Yalman yemekhane kapısını kullanarak adliye binasına girdi. Yalman’ın gelmesinin ardından saat 09.48’de savcı Zekeriya Öz adliyeye geldi. Öz’ün hemen ardından ise Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına geldi. Fırtına, adliyeye Mercedes marka lüks bir jeep ile geldi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ise 09.55’te Renault Laguna marka araçla yemekhane kapısından içeri giriş yaptı.

Bugün Sarıkız’ın doğum günü

EMEKLİ komutanların “darbe teşebbüsü” nden sorguya çekilmeleri, “Planlara Sarıkız adı verilmesinin” 6’ncı yıldönümüne denk geldi. Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen “Darbe Günlükleri” nde, darbe planına Sarıkız adının verildiği 6 Aralık 2003 tarihinde yaşananlar şu şekilde anlatılmıştı:

6 Aralık 2003: Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un isteği üzerine jandarma sosyal tesislerine gittik. Ve kendimize göre bir eylem planı yapmaya karar verdik.

* Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben MÖ’ı davet edecektim.

* Sonra rektörler ile temas edip öğrencileri sokağa dökecektik.

* Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık.

* Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik.

* Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler SARIKIZ olarak anılacaktı. Ayrıca bana ALABANDA isimli bir proje verdiler. Ben de onun hazırlığını yapacaktım.