Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu toplandı

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 75. yıl dönümü nedeniyle Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri bir araya geldi.

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri adına konuşan Komisyon Başkan Neşe Menderes, “Bilindiği üzere Türk kadını 5 Aralık 1934 tarihinde genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş, 1935 yılında ilk kez seçilme hakkını kullanarak TBMM'ne 18 milletvekiliyle girmiştir. Bunun öncesinde 3 Nisan 1930'da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınlar, 26 Ekim 1933'te Köy Kanunu'nda yapılan değişiklikle köy muhtar ve heyetlerine seçilebiliyordu. 75 yıldır Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kullanırken dünyadaki tablo ilginçtir: İtalya'da kadınlar 1948'de, Japonya'da 1950'de, Türkiye'nin Medeni Kanun'u aldığı İsviçre'de ise ancak 1971’de seçme ve seçilme hakkını alabilmişlerdir” dedi.
“1934 yılında kadınlara tanınan haklar zaman ve hukuksal açıdan bir atılım ise de, bugün için aynı şeyi söyleyemiyoruz” Menderes, “Türkiye, 1935 yılında kadınların mecliste temsilinde dünyada 2. iken 2002 yılında 163. sırada yer bulabilmiştir. Son genel seçimlerde TBMM’de yer alan kadın milletvekili 48’dir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişim Raporuna göre Türkiye, kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada bulunmaktadır. Türkiye'de devlet memurları içinde kadınların oranı yüzde 33’tür. Ancak bu oran, üst düzey yöneticilik kadrolarına geçildiğinde ise yüzde 9’lara kadar gerilemektedir. Oysa kadınların kadın olma bilincine sahip, kadın sorunlarından haberdar olarak TBMM’de, sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında yer almaları gerekmektedir. Bunu sağlamaya yönelik olarak toplumsal yaşamda eşitliğe ulaşılıncaya kadar geçici, özel önlem politikaları uygulanmalıdır. Kadının insan haklarının eksiksiz yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür. Bu anlamda Anayasada, Milletvekili Seçim Kanununda ve ilgili diğer mevzuatta kota uygulamasının hayata geçirilmesi hususu mutlaka değerlendirilmelidir” diye konuştu.