Yeni doğan bebekler 6 yaşına kadar izlenecek

Yeni doğan her bebeğin 6 yaşına kadar izlenmesi için gerekli çalışmalar Sağlık Bakanlığı'nın yeni programı kapsamında ele alınacak.

Yeni doğan bebekler 6 yaşına kadar izlenecek
Çocukların psiko-sosyal gelişimini desteklemek amacıyla Sağlık Bakanlığı yeni bir program başlattı. Uygulama ile doğacak her bebek altı yaşına kadar izlenecek. Çocuğun psikolojisinin bozulmaması için işsizim diyen babaya iş, depresyana giren anneye ise psikolojik destek verilecek.

Sağlık Bakanlığı, anne adaylarını hamilelik döneminden itibaren izleyerek, evinde sorun tespit edilenlere yardım eli uzatacak. Doğacak bebeği de altı yaşına kadar izleyecek olan bakanlık, çocuğun psikolojisi bozulmasın diye işsiz babaya iş, depresyona giren anneye psikolojik destek verecek. Bakanlık, bebeklerin beyin gelişimi için bu ailelere bulgur, süt ve yumurta yardımı da yapacak. Bakanlık şu ana kadar Ankara'da 4 bin 529 anne adayına ulaşıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, çocukların psiko-sosyal gelişimini desteklemek amacıyla bakanlığın bir program başlattığını açıkladı. Şu anda 39 ilde faaliyete geçirilen, 2010 yılının sonuna doğru ise 81 ilde uygulanacak programı anlatan Çom, bu program için 5 bin 417 hekime, 15 bin 455 ebe-hemşireye eğitim verildiğini söyledi. Çom şöyle devam etti: "Eğitim alan ebe, hemşire ve doktorlar sağlık ocağına veya aile hekimine gelen anne adaylarını izleyerek, evinde sorun tespit edilenlerle (ekonomik sıkıntı, şiddet, kötü alışkanlıklar gibi) iletişime geçiyorlar. İlk olarak bu kişilerin evlerine gidiyorlar ve ortamı inceliyorlar. Örneğin, anne adayının eşi ona şiddet uyguluyorsa şiddet uygulayana da uygulanan kişiye de psikolojik destek veriyorlar. Baba, işsiz olduğu için sorun yaşıyorsa, iş bulması için valilik ve belediyelerle temasa geçiliyor. Uyuşturucu alıyor ya da alkolikse çocuk doğmadan bu sorunlarından kurtulabilmesi için gereken her şey yapılıyor. Yani bire bir anne ve baba görüşmeleri yapılıyor.

Bebek doğduktan sonra aile ile birlikte bebek de izleniyor. Ailenin ekonomik sorunları varsa sosyal yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak bebeğin beyin gelişimi için bulgur, süt ve yumurta yardımı yapılıyor.

Bu süreç çocuk altı yaşına gelene kadar devam ediyor. Böylece çocuğun ileride bir takım psikiyatrik sorunlar yaşamaması, intihara meyilli olmaması ve evde gördüğü kötü alışkanlıkları edinmemesi için çaba gösteriliyor.

Bugüne kadar, 1 milyon 711 bin 200 çocuk, 144 bin 631 anne ile ilgilenilmiş. 135 bin baba ile görüşmeler yapılmış. Şu anda halen 307 bin 706 aile ve bebek izleniyor."