Çin'de bir İngiliz uyuşturucu taciri idam edilecek

Çin'de bir İngiliz vatandaşı uyuşturucu tacirliğinden idam edilecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Akmal Shaikh adlı bir İngiliz vatandaşının gelecek hafta Çin kanunlarına göre idam edileceğini belirtti.

Uyuşturucu kaçakçılığına verilen ağır cezaların uluslararası bir uygulama olduğunu kaydeden Jiang, duruşma sırasında sanığın tüm hakları ve çıkarlarına saygı gösterileceği ve garanti altına alınacağını ifade etti.

2007 yılında Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de 4 kilo esrarla yakalanan 53 yaşındaki İngiliz vatandaşı Shaikh, 29 Ekim 2008'de Urumçi 1 Nolu Orta Dereceli Halk Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında Shaikh'in temyiz başvurusu da reddedilmişti. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Çin'den söz konusu İngiliz vatandaşının hayatını bağışlanmasını istedi. Shaikh'in ruhsal sorunları olduğu iddia edilmişti.

Çin ceza hukukunun 347 sayılı kanununa göre 50 gram esrarın ticareti, taşımacılığı yada kaçakçılığını yapanlara ölüm cezası veriliyor. Adı geçen İngiliz vatandaşının bunun 80 katı fazla esrarla yakalandığı kaydedildi. Yine 18 numaralı ceza kanununa göre ise ruh hastası olanlar da sadece bilinç dışı hareketlerinden ötürü suç sorumluluğundan muaf tutuluyor. Gidip gelen ve aralıklarla devam eden ruhsal sorunları bulunanların suçu normal haldeyken işlemeleri halinde cezadan muaf tutulmuyor.

Shaikh'in 50 yıldan beri Çin'de idam edilecek ilk Avrupa Birliği vatandaşı olduğu bildirildi.

ÇİN İDAMDA LİDERLİĞİNİ KORUYOR

Çin dünyada idamların en fazla olduğu ülke olarak biliniyor ve yılda ne kadar insanın idam edildiği açıklanmıyor. Ancak bağımsız kaynaklar idam sayısının yılda 5 binin üzerinde olduğunu tahmin ediyor.

"Hands Off Cain" adlı idam karşıtı grubun 29 Temmuz 2009'da açıkladığı rapora göre, dünyada 2008'de toplam 5 bin 727 kişi idam edildi. Bunların 5 bininin yada yüzde 87'sinin Çin'de gerçekleştirildiği kaydedildi. Kurumun raporuna göre 2007'de dünya genelinde toplam 5 bin 851 kişi idam edilirken, idam cezasının uygulandığı ülke sayısı da 2008 yılında, bir önceki yıla göre 49'dan 46'ya düştü. Raporda ayrıca İran ve Suudi Arabistan listenin üst sıralarında yer aldığı ifade edilirken, ABD'de ise 2008'de idam edilen kişi sayısının 37 olduğu dile getirildi.