Tüberküloz tanı kursu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde 3 gün süren uluslararası katılımlı 'Tüberküloz Tanı Kursu' düzenlendi.

Çevre üniversitelerden ve verem savaş dispanserlerinden 80 kişinin katıldığı kursta Türk görevli öğretim üyelerinin yanı sıra ABD-Teksas Üniversitesi ve Nepal-Katmandu Üniversitesinden 2 öğretim üyesi eğitmenlik yapıyor.
Kursun açılışında bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr Aytekin Kemik; veremin bütün dünyada hala önemli bir sağlık problemi olmaya devam ettiğini, veremle savaşın devlet güvencesinde olduğunu ve Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte “Bölge Tüberküloz Laboratuvarı” olarak yılda 6 bin kuşkulu hastadan alınan balgam örneklerinin tüberküloz tanısı amacı ile değerlendirildiğini belirtti.
ÇÜ Rektörü Prof Dr Alper Akınoğlu’da dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte birinin tüberküloz ile enfekte olduğunu her yıl yaklaşık olarak 9.7 milyon kişinin aktif tüberküloz geçirdiğini ve bu hastalarında en az 1.7 milyonunun kaybedildiğini belirtti.
Rektör Akınoğlu, ülkemizin tüberküloz ile mücadelede başarılı bir performans sergileyerek, tüberküloz yayılımını kontrol altına alabilen düşük riskli ülkeler arasında yer aldığını, bu grupta yer alan ülkelerde laboratuar şartlarında tüberkülozlu hastaların yüzde 60’ının doğru tanımlanabildiğini, ancak öngörülen hedefin tanı alan hasta oranını yüzde 70’lerin üzerine çekmek olduğunu kaydetti. Akınoğlu, kurs süresince katılımcılara, Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezinde uygulanmakta olan moleküler düzeydeki modern, duyarlı, hızlı ve güvenilir tanı yöntemleri hakkında teorik ve pratik bilgi aktarılacağını söyledi.
Rektör Akınoğlu, tüberküloz tanısı için verilen hizmetlerden üniversite adına hiçbir maddi beklentilerinin olmadığını, sağlık müdürlüğü ile birlikte yapılan ve genel halk sağlığını ilgilendiren her türlü faaliyeti, üniversitenin topluma karşı sorumluluğunun gereği olarak değerlendireceklerini kaydetti.