'Yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız'

AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu mevcut Anayasayı sert sözler ile eleştirdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal ettiği 367 kararıyla ilgili tartışma yaratacak ifadeler kullandı. Türk Demokrasi Vakfı’nın düzenlediği “Anayasa ve Demokrasi” konulu konferansta konuşan Kuzu, şöyle dedi:

"367 REZİLLİĞİ"
Anayasa değişikliği için iki şart gerek. Bunlar ‘telaşsız olmak’ ve ‘konsensüs sağlamak.’ Türkiye’de telaşsız dönem yaşanmıyor. Konsensüs konusunda da sıkıntı yaşanıyor. 1982 Anayasası’nın dili çok kötüdür. Hiçbir düzenleme yapılmadan bile bu Anayasa’nın Türkçesinin düzeltilmesi gerek. Zaten birçok tartışma da buradan çıkıyor, 367 rezilliğinde olduğu gibi... Türkiye de yorumu farklı yapmak için zaten bahane arıyor, hüküm de buna fırsat vermişse tamam işte aradığını bulmuştur.

"TERZİ DİZAYN ETSİN"
1961 Anayasası, 'Türkiye’ye bol', 1982 Anayasası da 'dar' geldi. Memleketin boyunu posunu bilen bir terziye ihtiyaç var ki dizayn etsin. 1982 Anayasası’nın yazılmasına kimin ne kadar destek verdiğini araştırdım. Gördüm ki birçok düzenlemeyi askeri konsey çizmeseydi kötü karar çıkacaktı.

"DARBE DUASINA ÇIKACAĞIZ"
Anayasa değişikliğini ya dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir şeklinde değiştireceğiz. Bu taktiktir, ya da yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız, başka da çare kalmıyor; ’Allahım bize darbe gönder ve tehlikeli olmasın, bir an önce yapıp çekip gitsinler.’ Böyle bir şey olabilir mi? Belki de Türkiye’nin bugün yaşadığı asıl sorunlardan birisi, kuvvetler ayrılığının tam olarak yapılamamış olması.