Kıbrıs müzakerelerinde 55. buluşma gerçekleşti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la 4 Aralık'ta garantörlük konusunda görüşeceğini ifade etti.

Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da yaptığı görüşmede müzakerelerle ilgili birçok konuyu paylaşıp değerlendirdiklerini, bu değerlendirmeler sonucunda önümüzdeki günlerde bazı öneriler ortaya koyabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, 4 Aralık'ta gideceği Londra'da İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la da görüşeceğini ve garantörlük konusunun da gündeme gelebileceğini ifade etti.

Talat, İngiltere'nin garantörlük konusunda doğru çizgide olmadığını kaydederek, garantörlüğün sadece Kıbrıslı Türklerle Türkiye'nin meselesi olmadığına dikkat çekti. Talat, "Eğer İngiltere bu konunun çözüm doğrultusunda engel teşkil etmesini istemiyorsa bu konuda net tutumunu takınmalıdır" dedi.

VATANDAŞLIK, GÖÇ VE SIĞINMA

Talat, Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından saat 18.45'te Cumhurbaşkanlığı'na dönüşünde basına açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı.

Görüşmede, "vatandaşlık, göç ve sığınma" konularını ele aldıklarını ifade eden Talat, önümüzdeki günlerin liderler seviyesindeki ve temsilcilerin görüşme planlamalarını da yaptıklarını bildirdi. Talat, temsilcilerinin ise "mülkiyet ve ekonomi" konularında çalıştığını kaydederek, gelecek toplantının yapılacağı perşembe günkü gündemi de temsilcilerinin yarınki buluşmada kararlaştıracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Bugün bıraktığımız yerden görüşmeye devam ettik. Önümüzdeki günlerde
temsilcilerimizin belirlediği gündem çerçevesinde müzakereleri sürdüreceğiz" diye konuştu.

NİHAİ SONUÇ YOK

Talat, bir soru üzerine, vatandaşlık, göç ve sığınma konularının henüz kapanmadığını, tarafların görüşlerini ortaya koyduğunu belirterek, kısa sürede anlaşma beklenen bir alan olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Talat, tarafların farklı tutumlar ortaya koyduğunu ve henüz anlaşmaya varamadıklarını belirterek, müzakere ettiklerini ama nihai sonuca varamadıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Talat, bu konuya gelecek toplantıda mı, yoksa başka bir toplantıda mı devam edileceğini ise henüz belli olmadığını ama uzlaşmaya varılamayan diğer konuların olduğu gibi bu konudaki müzakerelerin de süreceğini bildirdi.

AL-VER PAKETİ YOK, BAZI ÖNERİLER ORTAYA KOYABİLİRİZ

Ankara'da bir al-ver paketi hazırlandığı yönündeki haberlerin doğruluğunun sorulması üzerine Talat, "Öyle bir şey yok, al ver paketi diye bir şey söz konusu değil. Üzerinde çalıştığımız birçok konu var, bu konuları paylaştık ama bir al-ver paketi biçiminde değil, düşüncelerimizin bir değerlendirmesi ve bunun sonucunda bazı öneriler ortaya koyabiliriz önümüzdeki günlerde. Konular görüşüldükçe öneriler ortaya koyabiliriz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, vatandaşlık, göç ve sığınma konularında uluslararası uygulamaları ortaya koyduklarını belirterek, bu konuda tartışılacak birçok unsur bulunduğuna işaret etti. Kıbrıs'ta doğanlar, evlenenler, uzun yıllardır burada yaşayanlar, hatta atalarının geldiği ülkelerde bağı kalmamış insanlar gibi konuların insani meseleler olduğunu kaydeden Talat, "Bu sorun insani bir sorun olarak ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Talat, Hristofyas'la bugünkü görüşmesinde "yoğunlaştırılmış müzakereler" konusunu da ele aldıklarını ancak sonuçlandırmadıklarını kaydederek, önümüzdeki dönemde yeniden ele alacaklarını belirttiği bu konuda iyi bir sonuca varma umudunu dile getirdi.

İNGİLTERE GARANTÖRLÜK KONUSUNDA DOĞRU ÇİZGİDE DEĞİL

Bir başka soruyu yanıtlarken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la 4 Aralık'ta görüşmesinin teyit edildiğini ama yine de yüzde yüz emin olmamak gerektiğini belirtti. Talat, "Görüşmenin gündeminde garantörlük meselesi de olacak mı" sorusuna karşılık, "Olabilir, çünkü ben İngiltere'nin garantörlük konusunda doğru bir çizgi izlemediği düşüncesindeyim. Belki bunu Sayın Brown'a aktarırım. Garantiler sadece Türkiye'nin, sadece Kıbrıslı Türklerin meselesi değildir, aynı zamanda İngiltere'nin meselesidir. Eğer İngiltere bu konunun çözüm doğrultusunda engel teşkil etmesini istemiyorsa net tutumunu takınmalıdır" cevabını verdi.

İngiltere'nin Avrupa Bakanı Christ Bryant'ın garantilerin ihtiyaç olduğunu ve devam etmesi gerektiğini ifade ettiğine dikkat çeken Talat, İngiltere bunu en baştan ifade etmiş olsaydı belki bugün Kıbrıs Rum tarafının son derece rahatsız edici şekilde öne sürdüğü Garanti ve İttifak Anlaşmalarıyla ilgili tutumunun böyle olmayacağını, bu konuda İngiltere'nin ciddi bir hatası bulunduğunu söyledi