Avrupa Birliği'nden enerji jesti

Avrupa Parlamentosu AB ile Türkiye arasında enerji müzakerelerinin başlamasını talep ediyor.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin enerji başlığının açılması konusunda Türkiye'ye çıkardığı engeli aşmak isteyen Avrupa Parlamentosu, bu başlığın açılması çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu'nda oylanacak olan AP Genişleme Raporu'nun Türkiye paragrafı, önceki taslağa göre iyileştirildi.

Siyasi grupların ortak önergesiyle şekillenen yeni taslağın bu şekliyle kabul edilmesi öngörülüyor. Taslağa eklenen enerji bölümüyle Ankara’nın enerji alanındaki stratejik önemi vurgulanıyor ve Avrupa Birliği'ne “Türkiye ile enerji başlığında müzakerelere başlama çağrısı” yapılıyor.  Türkiye'yi sıkıştırmak isteyen Rum Yönetimi, enerji başlığında müzakerelere geçilmesini veto ediyor. Rumlar bu sayede, Aralık Zirvesi'nde Türkiye hakkında alınacak karar öncesinde inisiyatifi ellerinde tutmak istiyor. Ancak AB ülkelerinin büyük çoğunluğu, Türkiye'ye ek yaptırımlara karşı çıkıyor.

AP'nin bu son çağrısı da Rumları biraz daha köşeye sıkıştırmış oluyor. Gelinen noktada, Aralık Zirvesi’nde, Türkiye’ye limanlar nedeniyle hiçbir ek yaptırım getirilmemesi ancak mevcut engellerin kaldırılması için Ek Protokol’ün etkin biçimde uygulanması gereğinin vurgulanması öngörülüyor.  Zirve öncesinde AP’nin taslağına giren enerji başlığı çağrısı bu açıdan özellikle önem taşıyor. Son halinde, Türkiye'nin bir “aday ülke” olduğu vurgusuna yer verilen Avrupa Parlamentosu Genişleme Raporu taslağında, Türkiye'nin AB'nin dış politikası ile koordineli hareket etmesi istemi de öncesine göre daha yumuşak ifadelerle yer buluyor.

Metinde, “Türk hükümeti, başta İran olmak üzere, AB ile dış politika koordinasyonunu yoğunlaştırmaya çağrılır" ifadesi tercih ediliyor. İlk taslaktaki “koordineli hareket edin” çağrısının diplomatik bir süzgeçten geçirildiği görülüyor. Rapor nihai halini çarşamba günü yapılacak Genel Kurul oturumu sonrasında perşembe günkü oylama ile alacak.