Eğitimli kasaplar Kurban Bayramı'nda sahaya iniyor

Kurban Bayramı'na günler kala, sorunsuz kesim ve derilerin çöpe gitmemesi için eğitimli kasapların görevlendirileceği belirtildi.

Türkiye İş Kurumu ile Et ve Balık Kurumu bin 800 işsiz genci kasaplık eğitimine aldı. Bayramda 8 bin baş hayvanın kesimine katılacak kasaplar, derinin zarar vermeden yüzülmesini öğrenecek. Her yıl 'acemi kasaplar' elinde delinip yırtılarak çöpe giden 750 bine yakın deri ve milyonlarca lira ekonomiye kazandırılacak. Kasap adaylarına 2 ay sigorta yapılacak 450 lira maaş verilecek. Eğitilen bu kasaplar Et Balık kombinalarında işe alınacak.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Sertifikalı Kasap Projesi'yle ilgili ayrıntıları CİHAN'a anlattı. İş-Kur, Et Balık ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında üçlü protokol yapıldığı bilgisini veren Ulubaş, söz konusu projeyi yapma gerekçelerini şöyle açıkladı: "Kurban Bayramı'nda 'kasabız' deyip eline bıçak alanlar derilere büyük zarar veriyor. 1,5 milyon kurban kesilirken yüzde 50'sine zarar veriyorlar. Bu, milli ekonomiye büyük zarar. Bu gençlere çok ciddi eğitim vereceğiz. Bizim eğittiğimiz kasap sertifikası verdiğimiz hiçbir gencin işsiz kalacağına inanmıyorum. Et marketlerde, kasaplarda çalışacaklar."

Zaman zaman daimi işçi, geçici işçi, hizmet alımı şeklinde kasaplar çalıştırdıklarını aktaran Ulubaş, elinde belgesi olmasına rağmen Et Balık tesislerinde 6 ay doğru dürüst hayvan kesemeyen, yüzemeyen insanlarla karşılaştıklarına dikkat çekti. Bunun önüne geçmek amacıyla kendi kasaplarını kendileri yetiştireceklerini dile getiren Ulubaş, ilk olarak 600 işsiz genci kasaplık eğitimine tabi tutacaklarını belirtti. Yeni alınacak gençlerin 8 bin baş hayvan kesilirken gözlemleme yapacağını söyleyen Genel Müdür, 15-20 yıllık eğitimli kasaplarla usta çırak ilişkisi içinde bu kişilerin yetiştirileceğine vurgu yaptı. Ulubaş, kasap adaylarının 2 ay boyunca her gün kesim yaparak pratik kazanacağını da belirtti.


İŞ GARANTİLİ KASAPLIĞA HANIMLAR DA BAŞVURABİLECEK

Eğitimli kasap olmak isteyen 18-36 yaş arasındaki kişilerin EBK'nın kombinalarının bulunduğu Erzurum, Ağrı, Van, Diyarbakır, Adana, Sakarya, Ankara'daki İşkur müdürlüklerine müracaat etmesini isteyen Ulubaş, "Bu gençlerimizden her sene 600 kişi eğiteceğiz. Bu eğittiğimiz insanların bir kısmı bizde işe girecek. Bundan sonra kadro veya geçici işçi alımında kursu bitiren kursiyerler arasından alacak. Bu gençlerin bir kısmı bizde iş bulacak. Bir kısmı aranılan kişi olarak dolgun ücretle iş bulacak" şeklinde konuştu.

3 senede bin 800 kişiye eğitim verileceğini söyleyen Ulubaş, eğitimlerin 2 ay süreceğini, bu kişilerin İş-Kur tarafından 2 ay sigortalanacağını ve 450 lira civarında cep harçlığı alacaklarını aktardı. Kasap adayı belirlenirken bay ve bayan ayrımı yapılmayacağını vurgulayan Genel Müdür, hanımların da müracaat edebileceğini ve bunların da en iyi şekilde yetiştirileceğini sözlerine ekledi.