Türk Eğitim Sen üyeleri kitap dağıttı

Bartın'da, Türk Eğitim Sen üyeleri tarafından televizyon izleme alışkanlığının kitap okuma alışkanlığa göre daha yüksek olması nedeniyle 'Okumuyoruz' adı altında bir kampanya düzenlendi. Kampanya kapsamında Bartın sokaklarında kitap dağıtıldı.

Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanlığı tarafından Bartın'da vatandaşlara ücretsiz kitap dağıtıldı. İnsanların televizyon izleme ve diğer bazı alışkanlıklarından feragat edip okumaya alıştırmayı hedeflediklerini belirten Türk Eğitim Sen Bartın Şubesi, dağıtılan kitapların dünyayı dolaşmasını hedefliyor. Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Bartın'da kitap okuma alışkanlığı seviyesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.
HER 100 KİŞİDEN 4'Ü KİTAP OKUYOR
Televizyonun yaygınlaşması, televizyon programlarının kalitesinin düşük olması ve internet alışkanlığının arttığını belirten Türk Eğitim Sen Bartın Şubesi verilerine göre okuma alışkanlığının olmamasının sebebi olarak; vatandaşlarca, okumayı sevmemek, yeterli vaktin olmaması, işten gelip yorgun olmak, öğrenci olmak ve okumanın gereksiz olduğunu düşünmek olarak gösteriliyor. Türk Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, "Dergi okuma oranının yüzde 4, kitap okuma oranının yüzde 4.5, gazete okuma oranının yüzde 22, radyo dinleme oranının yüzde 25 ve televizyon izleme oranının yüzde 94 olduğu Türkiye'de 5 kişiye 1 kitap düşüyor. Bu ortalama, Almanya'da kişi başına 1.3 kitap, Avrupa Birliği ortalamasında ise kişi başına 3 kitap düşüyor. Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2 ile 3 bin civarında basılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 dolar iken, Türkiye'de ise bu rakam 10 doların altındadır. Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor. Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken Türkiye'de ise sadece 23 milyon kitap basımı olmaktadır. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında, Türkiye 86. sırada yer almaktadır. Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7 iken, Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965 yılına göre 14 kat artmasına rağmen Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965 yılının altında kaldı" dedi.
HANGİŞİ: "OKUMAK, TOPLUMLARI GÜÇLÜ KILAR"
Türk Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı Sezai Hangişi, 2. Dünya Savaşı'nda Leningrad'ın Alman topçu ateşi altında iken ve kentte elektrik ve ısıtma yokken Rusların soğukta paltoları ile ve gaz lambaları ışığında kütüphanelerde kitap okuduklarının 2. Dünya Savaşı'na ait belgelerin içerisinde yer aldığını belirtti. Hangişi, "Özel ve görevli olarak ziyaret ettiğimiz gelişmiş batı ülkelerinin kentlerinde dikkatimizi çeken en önemli yapıtlar gerek mimari ve estetik gerekse içerisindeki yazılı ve basılı eser zenginliği açısından kütüphaneler olmuştur. Esasen gelişen toplumlar için daha fazla yasa, kanun gerekmediği, daha fazla bilgi ve eğitim gerektiği üzerinde toplum bilimcilerin genel bir mutabakatı bulunmaktadır. Kitap çeşitliliği her geçen gün artıyor. Burada esas olan okumaktır. Maalesef biz okuyan bir toplum değiliz. Gerek gazete, gerekse kitap okuma bakımından dünyada gelişmiş ülkelere göre maalesef çok geri durumdayız. Bu, gerçekten çok acıklı ve üzüntü verici bir durumdur. Bu sayıyı mutlak surette artırmamız gerekiyor. Bu, gelişmenin de şartıdır. Toplumların huzur ve refahının yükselmesinin de temel şartı okumaktır. Kültürlü ve bilgi sahibi olmak, toplumları ve insanları güçlü kılar. Bütün eğitim camiasının okumaya ve okutmaya büyük önem vermesi gerekiyor. Eğer gelişmek istiyorsak okuyan bir toplum olmalıyız'' dedi.
Türk Eğitim Sen Bartın Şubesi üyeleri tarafından Bartın'daki yüzlerce vatandaşa ücretsiz olarak kitap dağıtımı yaptı.