YSK'dan AK Parti'nin itirazına ret: KHK ile ihraç edilenler oy kullanabilir

YSK'da İstanbul seçimlerine yönelik itirazların ele alındığı mesai bugün de devam ediyor. Ara karar açıklayan kurul, KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar verdi.

YSK'dan AK Parti'nin itirazına ret: KHK ile ihraç edilenler oy kullanabilir
YSK'dan AK Parti'nin itirazına ret: KHK ile ihraç edilenler oy kullanabilir
2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin üzerinden 23 gün geçmesine rağmen İstanbul'da seçim sonuçları kesinleşmedi.

AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik başvurusu dün YSK gündemine geldi.

5 saat süren müzakerelerde AK Parti ve MHP temsilcileri itiraz taleplerine ilişkin görüşlerini paylaşırken CHP de iddialara ilişkin yanıt verdi.

YSK'nın itirazları görüştüğü oturum devam ediyor. Toplantıdan bir ara karar çıktı. Kurul, KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar verdi.

AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel sürece ilişkin dün yaptığı açıklamada, 'Kurul üyelerimiz bundan sonra ara kararlar kurarak, bizim talep ettiğimiz bilgileri belgeleri ilçe seçim kurullarından gerekirse savcılıktan, memur olup olmadıkları konusunda Devlet Personel Başkanlığından isteyebilecek, her yerden istenecek' demişti.

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE 5 İDDİA

İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AK Parti'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

EK DİLEKÇE

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ye, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe de sunmuştu.

AK Partinin ardından MHP de YSK'ya başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini istemişti.

OY FARKI 13 BİN 729

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti.