Prof. Dr. Gazi Yaşargil Ulusal Fen Bilimleri Proje Yarışması

Fenerbahçe Koleji tarafından düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

Fenerbahçe Koleji’nin ev sahipliğini yaptığı Prof. Dr. Gazi Yaşargil Ulusal Fen Bilimleri Proje Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

Öğrencilerin bilim için yaptıkları çalışmalarını daha da ileriye taşımaları ve onları teşvik etme amacıyla düzenlenen Prof. Dr. Gazi Yaşargil Ulusal Fen Bilimleri Proje Yarışması'nın finali, Kayışdağı Fenerbahçe Koleji’nde gerçekleştirildi.

Beyin cerrahisi dalında dünyanın saygın bilim insanlarından olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in de katıldığı yarışmada, çeşitli üniversitelerden bilim insanlarından oluşan jüri, ön elemeyi geçen 40 projeyi değerlendirdi.

Biyoloji, fizik ve kimya dallarında birinci, ikinci ve üçüncülerin belirlendiği yarışmada, dereceye giren öğrenci gruplarına ödülleri verildi.

Törende konuşan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, hayat hikayesini öğrencilerle paylaştı.

Ailesinin, kendisi ve kardeşlerini zor şartlar altında hem Türkiye'de hem de Avrupa’da okuttuğunu anlatan Yaşargil, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in, oğlu Can Yücel yerine kendisine burs verdiği yönündeki iddialara da değindi. Yaşargil, 'Yanlış bir hikaye var; Hasan Ali Yücel'in, ‘Can’a değil sana veriyorum bursu’ diyerek beni yurt dışına okumaya gönderdiği şeklinde. Böyle bir şey olmadı. Bu hoş bir hikaye ama aileme karşı bir hakarettir. Çünkü ailemiz 5 evladını ne zorluklarla yetiştirdiler. Bunu çok defa söylemiş olsam da algılanmak istenmiyor bir türlü.' ifadelerini kullandı.

Sunumunda çeşitli canlılardan örnekler veren Yaşargil, 'Şimdi biz şempanzeden falan gelmiş değiliz. Darwin bunu yazmadı, söylemedi. Biz solucanla bile akrabayız. Orada bazı maddeler vardır, bunun arkasında yatan sır önemli. İnanan için, 'güzel, Allah yaptı' diyoruz. Fakat bilim insanı olarak biz, bilerek inanmak istiyoruz. Başkası da inanarak bilmek istiyor. O da güzel. Birlikte çalışmak zorundayız.' dedi.

- 'Sizin gibi çalışacak insanları bekliyorlar'

Gençlerden, kendilerini iyi yetiştirmelerini isteyen Yaşargil, 'Bilincin kalitesi ve kantitesi topluluktan geliyor. Siz burada bir toplumsunuz. İleride çalışırken rasyonel gruplar oluşturacaksınız. Tek başına olmuyor. Ben tek başıma değildim, inanılmaz yardımlar aldım Batı’da. Orada da çok kıymetli insanlar var ve sizin gibi çalışacak insanları bekliyorlar.' şeklinde konuştu.

- Dereceye giren projeler

Yarışmada, biyoloji dalında birinciliği 'Hafif asidik elektrolize suyun taze marul üzerindeki dezenfeksiyon etkisi' projesiyle Özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri kazandı. İkinciliği, 'Ballıbaba, havlıcan ve üzerlik bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri' isimli projesiyle Bayrampaşa Bilim Merkezi öğrencileri, üçüncülüğü ise 'Meme kanseri tedavisinde yenilikler' projesiyle Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri aldı.

Fizik dalında birinciliği, 'İnsan sağlığına zararlı ultraviyole şiddetinin gerçek zamanlı ölçümü' projesiyle İzmir Fen Lisesi öğrencileri kazanırken, 'Madeni ve madenciyi, arama, tespit etme ve kurtarma sistemi' projesiyle Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ikinci, 'Bilgisayar destekli ısı iletim katsayısı ölçüm cihazı' projesiyle Bayrampaşa Belediyesi Bilim Sanat Merkezi öğrencileri ise üçüncü oldu.

Kimya dalında 'Yeşil sebzelerin tazeliğini korumasında nar kabuğu' projesiyle Özel Enka Fen ve Teknoloji Lisesi birinci, 'Karbon Nötr Okul olma yolunda' projesiyle Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi öğrencileri ikinci, 'Organik yalıtım' projesiyle Başakşehir Özel Çınar Fen Lisesi öğrencileri üçüncü oldu.

Törende ayrıca Fenerbahçe Koleji 11. sınıf öğrencilerinden oluşan grup katılımcılara mini bir konser verdi.

Kaynak: AA