Uzaymer'de Whirlpool (messier-51) Galaksisinden İlk Görüntüler Alındı

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER)'nde bulunan Türkiye’nin beşinci büyük teleskopu ile gökyüzü gözlem altında.

Merkeze yeni alınan bu teleskopla Whirlpool (Messier-51) galaksisinden ilk görüntüler alındı. Dünyadan uzaklığı 24 milyon ışık yılı olduğu tahmin edilen Whirlpool galaksisinden alınan görüntü, galaksinin 24 milyon yıl önceki halini gösteriyor. Galaksinin görüntüsü, UZAYMER'de bulunan 50 santimetrelik teleskop ile üç değişik filtreden 180 saniyelik alınan pozlar birleştirilerek elde edildi. UZAYMER’i ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, teleskop aracılığıyla Orion Yıldızı'nı (M42) izledi.UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, uzay bilimleri alanında bölgenin önde gelen merkezi olmasını ve burada bilim insanlarının yetişmesini hedeflediklerini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Emrahoğlu, Adana’da planetaryum ya da bilim kültür merkezi kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Merkeze, her yıl 2 bin 500’ü aşkın öğrenci gelerek, teleskoplar aracılığıyla gözlem yaptığını aktaran Emrahoğlu, “Öğrenciler, gökyüzüne ilişkin meraklarını gideriyor. Teleskop sayısını artırarak, uzay bilimlerine ilgili olan tüm gençlerin incelemeler yapabilmesine imkan sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Merkezde, özellikle uzaktan algılamayla, kar erimeleriyle oluşan suların akış hızının artması, ormanlıklar ve tarımsal alanların Son durumlarını inceleme ve ölçme yapılıyor. Bu konuda Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik bölümleri gibi farklı bilim dalları ve bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar yapılıyor. Merkez, Türkiye’de küresel ısınmayla ilgili ölçümleri de yapabilen donanıma sahip olan tek merkez konumunda. Merkez binası, Türkiye’nin sayılı astrofizikçilerinden Prof. Dr. Hakkı Ögelman tarafından güneş evi ısınma sistemi olarak tasarlanmış. 1991’den itibaren UZAYMER olarak faaliyet göstermeye başlayan binada, güneye bakan cephede dışarı ile izole edilmiş cam çerçeve içerisine alınmış siyah duvarlar “Trombe” olarak adlandırılan ısı depolama duvarları olarak inşa edilmiş. Bu duvarlar, gündüz ışığını depolayarak gece konveksiyon şeklinde bu ısıyı odaya yayıyor. Bunun yanı sıra merkezde meteoroloji istasyonları olup astronomi için gerekli olan, anlık yağış, yılık toplam yağış, nem, basınç ve sıcaklık ölçümleri de yapılabiliyor.