Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Programı 5 Eylül'de açıklayacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programı 5 Eylül Perşembe günü açıklayacaklarını bildirdi. Çalışmaların tamamlandığını belirten Yılmaz, "İlgili tüm kesimlerle katılımcı bir anlayışla istişare sürecini yürüttük." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Programı 5 Eylül'de açıklayacağız
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Programı 5 Eylül'de açıklayacağız
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı televizyon programında başta ekonomi olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Orta Vadeli Program hakkında da konuşan Yılmaz, takvimin netleştirildiğini belirtti.

"TÜM KESİMLERLE İSTİARE ETTİK"

Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Uzun bir süredir çalışıyoruz güncellenmiş OVP ile ilgili. Bir taraftan teknik çalışmalar yürütüyor kurumlarımız, Strateji Bütçe Başkanlığımız Cumhurbaşkanımıza bağlı biliyorsunuz yoğun bir şekilde bu konuları çalışıyor. Hazine Maliye Bakanlığımız yine yoğun bir şekilde mesai sarf etti. Diğer ilgili tüm bakanlıklarımız çalıştılar fakat teknik çalışmalarla da yetinmedik. İlgili tüm kesimlerle katılımcı bir anlayışla istişare sürecini de yine yürüttük.

Geçen yıl yaptığımız gibi bu yılda çalışan kesimlerle, sendikalarla, işveren kesimlerle, esnafla, tarım kesimi ile bütün kesimlerle ben bizzat toplantılar yaptım. Sayın bakanlarımız her biri kendi alanında bu istişareleri yaptılar ve bu güncel OVP'yi hem teknik çalışmaların hem de istişarelerin sonucuna göre yenilemiş olacağız. Burada temel çerçevemiz değişmiyor. Ana çerçevemiz belli, enflasyonu düşürmek. Depremin yaralarını sarmak bunları yaparken büyümemizi istihdamımızı korumak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Programı 5 Eylül'de açıklayacağız

"3 TEMEL GÜNCELLEME SÖZ KONUSU"

Bir taraftan da kalıcı sosyal refahı arttırmak, vatandaşımıza insanımıza bütün bu çabalarımızın sonuçlarını yansıtma. Bu çerçeve içinde üç temel güncelleme söz konusu.

Birincisi makro ekonomik değerler, büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme, makro rakamlarımızı güncellemiş olacağız. Enflasyon rakamları yine bunun içinde. Diğer taraftan Orta Vadeli Program aynı zamanda bütçenin temelini oluşturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceği bütçe teklifinin temel çerçevesinde Orta Vadeli Program şekillendirir. Temel büyüklükler dolayısıyla burada ifade edilmiş ve toplumla paylaşılmış olacak.

Bütçe büyüklüklerimiz bütçe açığımızın ne olacağı harcamalarımız, gelirlerimiz bütün bu rakamlar Orta Vadeli Programımıza yer alacak.

3'üncü boyut ise yapısal reformlar. Yapısal reformlar konusunda da geçen yıldan bugüne yaptıklarımız var. Henüz yapılmayanlar var. Üzerinde çalıştığımız konular var. Burada geldiğimiz noktayı da yine istişarelerimizin yine sonuçları var. Bunları da yansıtacağız yani 3 Ayaklı bir strateji ile hareket ediyoruz. Para politikaları maliye politikaları ve yapısal reformlar bunu yine güncel Orta Vadeli Programımızda göreceksiniz.

"5 EYLÜL'DE GÜNCEL ORTA VADELİ PROGRAMIMIZI PAYLAŞACAĞIZ"

Takvim olarak da şunu ifade edebilirim önümüzdeki perşembe günü sabah saatlerinde bir planlama yapmış durumdayız. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu imzalaması ve Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Bu süreci de takip ederek planımız perşembe günü 5 Eylül'de güncel Orta Vadeli Programımızı toplumumuzla, kamuoyuyla paylaşmak."