45 Yillik Tiryaki Saglikli Hayat Merkezi'nde Sigarayi Birakti

Bursa’da 45 yildir sigara tiryakisi olan 73 yasindaki Burhan Sevimli, Yildirim Ilçe Saglik Müdürlügü’ne bagli Saglik Hayat Merkezi’ne basvurarak sigara bagimliligindan kurtuldu.

45 Yillik Tiryaki Saglikli Hayat Merkezi'nde Sigarayi Birakti
Kanser erken teshis, kronik hastaliklarin takibi, kadin ve üreme sagligi gibi birçok koruyucu saglik hizmetlerinin sunuldugu saglikli hayat merkezleri, sigara ile mücadelede de önemli rol oynuyor. 45 yildir günde iki buçuk paket sigara içen 73 yasindaki Burhan Sevimli, esinin ilaçla sigarayi birakmasini örnek alarak Yildirim Saglikli Hayat Merkezi’ne basvurdu. Yapilan degerlendirme sonrasi ilaç verilen Sevimli, sigarayi birakmayi basardi.

Askerlik görevi sirasinda sigaraya basladigini belirten Sevimli, “45 yil boyunca günde iki buçuk içtim. Kizim, sigara biraktirma hattindan randevu almis geldim doktor hanimla görüstüm. Ilaç verdiler. Bu ilaçla 11. günde sigara içmezsin dediler. Dedigi gibi oldu ben 11. günde sigara içmedim. O gün bugündür içmiyorum. Hiç de aramiyorum. Düsmani cebimden attim gitti. Rahatlama oldu. Cigerlerim Allah’a sükür temiz. Sigara içenlere tavsiye ediyorum. 171’i arayin bir ilaç veriyorlar. Çok faydasini görürsünüz siz de birakirsiniz sigarayi. Ben simdi hiç aramiyorum siz de aramazsiniz” seklinde konustu.

Esi örnek oldu

Sigarayi birakma sürecinde esine destek olan ve daha önce kendisi de sigara birakma poliklinigi araciligi ile bagimliliktan kurtulan 61 yasindaki Perihan Sevimli ise “Saglik Bakanligi’nin Alo 171 hattini arayarak Sigarayi 7 yil önce biraktim. Bir kutu ilaçla sigarayi biraktim. Herkese tavsiye ederim” diye konustu.

8 ayda 500 kisi basvurdu

Sigara birakma poliklinige basvurmak isteyen vatandaslarin Alo 171’i ya da Yildirim Saglikli Hayat Merkezi’nin arayarak randevu alabildigini vurgulayan Sigara Birakma Poliklinigi Sorumlu Hekimi Dr. Azize Selçuk Çelebi ise, “Danisanlarin önce genel degerlendirmesini yapiyoruz. Bagimlilik düzeylerini tespit ediyorum. Uygun olan hastalarimiza bakanligimiz tarafindan gönderilen sigara birakma ilaçlari var. Ücretsiz olarak hastalara veriliyor. Tabi bazi hastalarda ilaç kullanamadigimiz durumlarda farkli tedavi yöntemlerini konusuyoruz. Hastalarla beraber samimiyetle bu süreci götürüyoruz. Sonuçta pek çok hastamiz sigarayi birakiyor. Poliklinigimize toplamda 5 bin civari hasta basvuru yapti. Bu yil da 500 civarinda basvuru var. Düzenli bir sekilde hasta kabulü yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA