Uzmanlar; 'Astim Hastalari Sigaradan Kaçsin'

Astimin, hava yollarinin ataklar (krizler) halinde gelen tikanmalari ile kendini gösteren bir hastalik oldugunu ifade eden Gögüs Hastaliklari Uzmani Uzman Doktor Eda Çelik, “Hastalar ataklar arasinda kendilerini iyi hisseder.” dedi.

Uzmanlar; 'Astim Hastalari Sigaradan Kaçsin'
Astimda hava yollarinda mikrobik olmayan bir iltihap oldugunu ve bu nedenle hava yolu duvarinin sis ve ödemli oldugunu anlatan Doktor Eda Çelik, “Bu durum akcigerlerin uyaranlara asiri duyarli olmasina neden olur. Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darligi ve gögüste baski hissi gibi yakinmalar ortaya çikar. Astim her yastan bireyi etkileyebilen ve kontrol altina alinamadiginda günlük aktiviteleri ciddi olarak sinirlayabilen kronik bir hastaliktir. Astim tüm dünyada yaklasik 300 milyon kisiyi etkiledigi tahmin edilen ciddi bir halk sagligi sorunudur.” dedi.



“Belirtiler mevsimsel degisiklik gösterebilir”

Astimin ülkemizde yaklasik her 100 eriskinden 5-7’sinde ve her 100 çocuktan 13-15’inde görüldügünü ifade eden Doktor Eda Çelik, “Öksürük nefes darligi, gögüste baski hissi ve hiriltili solunum gibi belirtiler olur. Belirtiler tekrarlayici olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karsi ortaya çikar. Kendiliginden veya ilaçlar ile düzelir. Bireye göre degisen bazi nedenler belirtilerin ortaya çikmasina neden olabilir. Belirtiler mevsimsel degisiklik gösterebilir. Astim hastaligini ortaya çikarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulgulari genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazlari ile nefes ölçümleri (ilaçli-ilaçsiz) yapilarak tani koyulur.” diye konustu.



“Allerjisi oldugu seylere maruziyetten kaçinmalidir”

Astim tedavisinin amacinin hava yollarindaki mikrobik olmayan iltihabin ilerlemesinin engellenmesi ve iyilestirilmesi oldugunu hatirlatan Gögüs Hastaliklari Uzmani Uzman Doktor Eda Çelik, Erzurum Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Bülten’inde kaleme aldigi yazida, “Bu hedeflere ulasabilmek için tedavinin bilesenlerini su sekilde olusturur. Hasta/hekim is birliginin gelistirilmesi. Risk faktörlerine maruziyetin tanimlanmasi ve azaltilmasi. Astimin degerlendirilmesi ve tedavisi, eslik eden hastaliklarin ortaya konmasi ve tedavisi, tibbi tedavinin izlenmesi. Astim tedavisinde kullanilan ilaçlarin hemen tümü nefesle alinan ilaçlardir. Bu sekilde ilaç akcigerlere daha hizli, istenilen dozda ulasir ve yan etkilerinden kaçinilmis olur. Astim belirtilerini tetikleyen risk faktörleri bireylere özgü olarak tanimlanmali ve bu faktörlere maruz kalmaktan kaçinarak ya da en azindan maruziyeti azaltarak astim belirtileri ve ataklarinin gelismesini engellemeye yönelik önlemler mümkün oldugunca her yerde yasama geçirilmelidir. Hasta eger varsa allerjisi oldugu seylere maruziyetten kaçinmalidir. Astimli hasta sigara içmemeli veya pasif etkileniminden de kaçinmalidir. Her hasta güncel tedavi plani, bu tedaviye uyum ve astim kontrol düzeyinin belirlenmesi açisindan düzenli olarak degerlendirilmelidir. Muayene ve degerlendirmelerin sikligi astimin baslangiçtaki siddetine göre degisir. Tipik olarak hastalar ilk tedavi baslandiktan sonra 1-3 ay arasinda ve daha sonra her 3-4 ayda bir degerlendirilmelidir.”
Kaynak: İHA