Kibris Gazisi Baris Harekati'nda Kullandigi Silahi 50 Yil Sonra Buldu

BURSA – Kibris Baris Harekati’na keskin nisanci olarak katilan 70 yasindaki Türkiye Sehitler ve Gaziler Vakfi Baskani Gazi Fikri Özer, 20 Temmuz 1974’te gerçeklestirilen Baris Harekati’nin ardindan 50 yil sonra savastigi topraklara gitti. Kibris’taki 16 ay boyunca askerlik hizmetini yerine getirdigi birligi ziyaret eden Özer, harekat sirasinda kullandigi makinali tüfegini yeniden buldu. Seri numarasi hala ezberinde olan gazi, yillar sonra makineli tüfegi ile hatira fotografi çektirdi.

Kibris Gazisi Baris Harekati'nda Kullandigi Silahi 50 Yil Sonra Buldu
Türkiye Sehitler ve Gaziler Vakfi Baskani Gazi Fikri Özer, acemi birliginde 4 ay Manisa’da görev yapti. Askerlik hizmetini yaptigi sirada Kibris’ta savas çiktigini duysa da 1963 yilindaki gerginlik gibi yine durulacagini düsünmüstü. Bir hafta teyakkuzda kalmalarinin ardindan Kibris’a gönderilecek askerlerin listesi gelmesiyle Özer Kibris’a sevk edildi. 20 Temmuz 1974’te gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati’nin tamamlanmasinin ardindan Kibris’ta 16 ay daha askerlik yaptiktan sonra gazi olarak memleketine döndü.

Çesitli nedenlerden dolayi savastigi topraklara bir daha gidemeyen Özer, aradan geçen 50 yilin ardindan madalya takdimi için Kibris’a gitti. Savastigi yerleri yillar sonra yeniden ziyaret eden Özer, 16 ay boyunca askerlik yaptigi birligini de ziyaret etti. Burada birlik komutanlarina harekât sirasinda kullandigi makinali tüfeginin seri numarasinin hala ezberinde oldugunu söylemesi üzerine, envanterdeki silahlar arastirildi. Birlik komutanlari silahin hala kullanimda oldugunu söylemesi üzerine Özer göz yaslarini tutamadi. Harekât boyunca yanindan ayirmadigi silahiyla 50 yil aradan sonra yeniden fotograf çektirdi.

Baris Harekati’nda 16 ay askerlik yapti

Türkiye Sehitler ve Gaziler Vakfi Baskani Gazi Fikri Özer, askerde Kibris’a gönderileceklerini ilk duydugunda olaylarin çözülecegini düsündügünü ama sonrasinda devam edince Kibris Baris Harekâtina gittigini söyledi.

Harekata çagirilma süreçlerini anlatan Özer, “4 aylik acemi birliginin ardindan savas sesleri yükseldi. Kibris’taki Cunta ve Endülüsler beraber Kibris halkina zulüm etmeye baslamislardi. Rahmetli Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’in karariyla savasa gittik. Ben Manisa’dan Ankara’ya gittim. Orada bir dagitim oldu, Kirikkale’ye geldim. Kirikkale’de makineli tüfek nisancisiydim. Alarm gibi bir sey oldu bizi gece saat 3’te kaldirdilar. Bir hafta disarida kaldik sonra bize savas olacak dediler ama biz inanamadik. İçel’e gelince olaylar çözülür, "biz geri döneriz" diye düsündük. Çünkü 1963’te de aynisi olmustu. Ama gece saat 03.30 ile 04.00 gibi listeler geldi ve isimler okundu. Bizden keskin nisanci olarak 130 kisi seçtiler. Saat 05.00’de özel helikopterlerle Kibris’a ayak bastik. Sabahleyin oradan buradan gelen ateslerden dolayi kafayi kaldiramadik. Besparmak daglarina çiktik 3-5 gün kaldik, esir gibiydik. Altimizda Rum askerleri, üstümüzde Rum askerleri vardi, hareket edemedik. Oralari temizledik asagiya indik dinlenmeye çekildik. Tekrar 14-16 Agustos tarihlerinde ikinci harekât basladi.

Harekât 1 saat daha sürseydi Kibris’in tamamini alacaktik. Ilk çikarmada 198 tane sehidimiz oldu ama beraber basardik. Larnaka sinirina geldik bütün ekiplerimizle beraber. Larnaka’da mevzi kurduk bir tepede biz bir tepede Rumlar vardi. Ateskes imzalandi, durduk. Savas bittikten sonra orada ben 16 ay asker kaldim. 10 günlük bir mükâfat izni verdiler o zamanlar babam hastaydi onun yanina gittim. Sonra askerligimiz bitti geri döndüm” dedi.

Harekattan tam 50 sene sonra ilk defa Kibris’a gitti

Kibris Baris Harekati’nin ardindan tam 50 sene sonra ilk defa madalya almak için Kibris’a gittigini söyleyen Özer, “Bize madalya verilecegi söylendi biz de 5 arkadas gittik. Hem gezeriz hem de madalyalari aliriz diye düsündük. Içisleri Bakanligi’ndan madalyalari aldik, ben Kibris’a gelemeyen arkadaslarim için de madalyalarini aldim. Orada savastigimiz yerlere gittik, gezdik, oradaki esi dostu gördük ziyaret ettik. Arkadaslarimizdan Kibris’ta kalanlar evlendiler yuva kurdular. 50 sene sonra ilk defa madalya mazereti için Kibris’a gitmek nasip oldu. Oraya ilk gittigimde tüylerim diken diken oldu. Bunlari gerçekten yasayan biliyor. O anilarimiz bizi orada çok yipratti, duygulandik. Biz halkimizi, bayragimizi tekrar görmek, ezanimizi tekrar duymak için buralara sahip çiktik” dedi.



Harekatta kullandigi silahi 50 yil sonra bulunca gözyaslarini tutamadi

Kibris’ta askerlik yaptigi birligi de ziyaret ettigini söyleyen Özer, “Ben oraya konusmaci olarak katildim. Orada arkadaslarimla ve askerlerle yürüyüse katildik. Duygulandim oradaki askerler de agladi ben de agladim. Arkamdan tümen komutaninin postasi geldi ve bana ‘Komutanim silahini buldum’ dedi.

Oglum, nasil bulursunuz 50 sene geçti silah gitmistir buradan dedim. Gittim koruma kolunu çektim mermi kapagini kaldirdim hakikaten ayni numara yaziyordu. Gözlerimden yaslar geldi. 16 ay boyunca onunla yattim onunla kalktim. Tümen komutani geldi sag olsun onun da gözlerinden yaslar geldi. Çolugu çocugu da gelmisti hep beraber geçirdik o aksami, baya bir muhabbetimizi de yaptik” ifadelerini kullandi.

Gaziler her çagriya ilk günkü gibi hazirlar

Deneyimlerinden ve içindeki ruhtan dolayi gazilerin her çagriya ilk günü gibi hazir olduklari söyleyen Gazi Özer, “Her zaman da dedigim gibi Allah muhafaza su anda bir sey oldugu zaman ilk önce kosacak biz gazileriz çünkü en azindan tecrübemiz ve içimizde bir ruh var. Vatan, millet, ezanimiz için her zaman canimizi seve seve vermeye haziriz. Vatanimiz için her zaman kafamizi ortaya koyacak ve savasa atilacak insanlariz. Hiçbir zaman böyle bir seyden kaçinmayiz hiçbir zaman da kimsenin topraginda gözümüz olmadi. Kimse de bizim bir karis topragimizdan isterse her zaman da karsisindayiz. Her zaman üstüne basarak söylüyorum her zaman haziriz her zaman verilen bir görevin üstesinden gelmeye çalisacagiz” dedi.

Kaynak: İHA