(Özel) Sosyal Medyada Çagri Yapti, Tarlada Kalan Domatesi Bedava Dagitti

Bursa’nin Karacabey ilçesinde çiftçilik yapan Ali Ihsan Kardes, ürünleri para etmedigi için çöpe atan çiftçilerin aksine sosyal medyada çagri yaparak tarlasindaki ürünleri bedava dagitti. Tarlaya gelenler kendi imkanlariyla topladiklari domatesleri çuval çuval evlerine götürdü.

(Özel) Sosyal Medyada Çagri Yapti, Tarlada Kalan Domatesi Bedava Dagitti
Bursa’nin Karacabey ilçesine bagli Ariz köyünde çiftçilik yapan ve aylarca emek verdigi mahsulden zarara ugrayan Ali Ihsan Kardes, tarladaki domateslerini satamadi. Kardes, 30 dönümlük araziye ektigi domatese alicilarin çok düsük fiyat vermesi üzerine, yetistirdigi domatesleri tarlada birakti. Tarlada kalan domatesler için sosyal medya üzerinden çagri yapan Kardes, vatandaslara tarlasina gelip domatesleri ücretsiz bir sekilde toplayabilecegini söyledi.

Bu seneki mahsulden kazanç elde edemeyen üretici 600 bin lira zararda oldugunu belirtti.

Durumdan üzüntü duydugunu dile getiren çiftçi Kardes gelecek sene tarim yapmayi düsünmedigini söyledi.



"600 bin lira masraf yaptim 1 kurus bile kazanmadim"

Tarlada 1 liraya sattigi ürünün markette 35-38 liradan satildigini söyleyen çiftçi Ali Ihsan Kardes, "Su an 30 dönüm domatesim tarlada kaldi. Çürümek üzere oldugu için sosyal medyadan paylasim yaptim, vatandaslari tarlaya davet ettim. Markette 35-38 lira olan domates, tarlamizda 1 lira bile yapmiyor. Sadece ben degil Türkiye genelinde çiftçiler olarak magduruz. Tarlaya 600 bin lira masraf yaptim, 1 kurus bile kazanamadim. Salça fabrikasina gittigimde fabrika sahipleri ihracat yapamadiklarini söylüyor. Bir çiftçi olarak yurt disinda piyasamiz kalmadigi için böyle oldugunu düsünüyorum. Tüccarlar ürünü tarimsal kalkinma kooperatifinden alirsa daha dengeli bir tarim üzerine çalisma yapabiliriz. Kimin ne ürün ekecegi planli olur. Tüccar ürünü kooperatiften alsin. Ürünü sattiktan sonra cayiyor, bizim ürünümüz heba oluyor. 600 bin lira zararim var. Gelecek sene bu meslegi yapamayacak hale gelecegim. Aldigimiz ilaçlara, gübreye ve mazota zam geliyor ama bizim ekip ürettigimiz ürüne zam gelmiyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. En azindan kooperatif kurulur ve alma garantisi verilirse tüccar çiftçiden alir. Hem kooperatif kazanir hem de vatandaslar ürünü ucuza alir. Benim sattigim ürün 1 lira, ayni ürün markette 35-38 lira. Aradaki farki tüccar yiyor, köylü yine kaybediyor. Salça fabrikalari ürünlerini yurt disina satamadigindan, ellerinde geçen senenin salçalarinin kaldigini söyleyip bizden almiyor. Insanlar bize ‘Neden siz kazanamiyorsunuz’ diyor, halimize üzülüyorlar. Parasini verip alalim diyenler oluyor ama ben parasinda degilim. Tarlada kalacagina sehirdeki insanlarin kursagindan geçsin diye ücretsiz bir sekilde 30 dönümlük domates tarlami açtim. Insanlar geliyor ücretsiz bir sekilde topluyorlar en azindan hayir duasini aliyorum onlarin. Karacabey halkindan gelen oluyor, onlar da en azindan salçasini konservesini çikarmis oluyor. Toplayanlara helal hos olsun. Annemizin, babamizin, ölmüslerimizin ruhuna gitsin" seklinde konustu.

Maliyetlerin yüksek oldugunu belirten Ismail Ayhan, "Ali Ihsan kardesimiz buraya 30 dönümlük domates ekti. Bütün yazdan beri emekleri heba oldu. Bugün çimin maliyeti 5 bin lira, gübre aldi basini gidiyor. Bu kardesimiz burada 600 bin lira masrafi var. Ben de köylüyüm, çiftçilik yapiyorum ama bu kadar berbat bir yil hiç görmedim" dedi.

Zarar edildiginden dolayi çiftçilerin üretimini biraktigini belirten Ercan Acar ise, "Çiftçiler domatesten dolayi agliyor. Biz buranin yabancisiyiz, domateslerin dagiltigini haber verdiler geldik. Çiftçiler zarar ettigi için herkes üretimi birakti" diye konustu.

Kaynak: İHA