Konya'da Yatirimlarin Yeni Rotasi Ilçeler Olacak

Konya Sanayi Odasi (KSO) tarafindan "Konya Için Yeni Bir Kalkinma Stratejisi Istisare Toplantisi” düzenlendi.

Konya'da Yatirimlarin Yeni Rotasi Ilçeler Olacak
Konya Sanayi Odasi’nda düzenlenen toplantida Konya’daki yeni yatirim taleplerinin ortak akilla ilçelere yönlendirilmesinin önemi üzerinde duruldu. Toplantinin açilisinda konusan KSO Baskani Mustafa Büyükegen, Konya’nin üretim ve ihracat gücüyle Türkiye’nin önemli sanayi sehirleri arasinda yer alma basarisi gösterdigini vurguladi. 195 ülkeye yillik 3,3 milyar dolardan fazla ihracat yapan sehrin ihracatinin yüzde 95’inin sanayi mamullerinden olustugunun altini çizen Büyükegen, Konya’nin sanayideki basarilarinin takdire sayan oldugunu belirtti.

Konya’nin sanayi odakli kalkinma yolculugunun sürdürülebilmesi için yeni bir strateji gelistirilmesi gerektigini de vurgulayan Büyükegen, oda olarak bu konuda önemli çalismalar yürüttüklerini ve sehrin yeni sanayilesme modelini “Ilçelerle Birlikte Topyekun Kalkinma” olarak belirlediklerini ifade etti.

Konusmasinda sehir merkezindeki organize sanayi bölgelerinin neredeyse tamamen doldugunu hatirlatan Büyükegen, sunlari söyledi: “Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi (TEPAV) ile birlikte yaptigimiz Konya Için Yeni Bir Kalkinma Stratejisi Arastirmamiz da, Konya’mizin ilçelerle birlikte topyekun bir kalkinma stratejisi gelistirmesi gerektigine isaret ediyor. Bu nedenle ilçelerimizi ve ilçelerdeki organize sanayi bölgelerimizi kapsayan yeni bir sanayilesme modeli ortaya koymak istiyoruz. Sehrimizde 12 organize sanayi bölgemiz var. Bu OSB’lerimizden 2 tanesi sehir merkezinde, 10 tanesi ilçelerimizde. Sehir merkezimizdeki OSB’lerimiz neredeyse tamamen dolmus durumda. Ancak ilçelerimizdeki OSB’lerimiz yatirimcilarini bekliyor. Biz Konya Sanayi Odasi olarak Marmara Havzasi’ndan gelecek yatirimlarin ve Konyali sanayicilerimizin yapacagi yeni yatirimlarin öncelikli adresinin ilçelerimiz olmasi gerektigi görüsündeyiz. Birlik ve beraberlik içinde, ilçelerimizin ve organize sanayi bölgelerimizin kalkinmasini saglayacak bu yeni kalkinma strateji, sadece ilçelerimize degil, sehrimize de büyük katki saglayacaktir.”

“Konya’ya gelecek talepleri, ortak akilla dogru yönlendirmeliyiz”

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da, Konya’nin artik sanayi yatirimlari ile öne çikan bir sehir oldugunu söyleyerek, yeni yatirimlarin ortak akil ile ilçelere yönlendirilmesinin önemli olduguna isaret etti. Baskan Altay, “Konya birçok yönü ile öne çikmis bir sehir. Son dönemde yaptigi sanayi yatirimlari ile güçlü bir sanayi sehri diyebilecegimiz konuma geldi. Özellikle merkezdeki OSB’miz, ihracatini artiran, ülke ekonomisine destek veren çok önemli bir yapi haline dönüstü. Konya merkezde sanayiye gidis gelis ile ilgili ciddi bir trafik sorunu yasiyoruz. Bunu çözmek için Büyüksehir Belediyemizin rayli sistem yatirimi devam ediyor. Banliyönün yapimina da devam ediyoruz. Merkezde sanayi alanlarini büyütmek konusunda sona geldik. Ilçelerdeki sanayi alanlarinin artmasi ve güçlendirilmesi de bizim en önemli önceligimiz. Bu konuda Büyüksehir Belediyesi olarak tüm OSB’lerde kuruculuk ile ilgili üstümüze düsen yükümlülügü yerine getiriyoruz. Insanlarin dogduklari yerde hayatlarini kazanmalari bizim için çok önemli. Konya’ya bundan sonra daha büyük talep olacaktir. Bu talebi ortak akilla dogru yönlendirmek hepimizin basarisi olacaktir. Konya Sanayi Odamizin öncü rolüne tesekkür ediyorum” dedi.



“Ilçe OSB’lerin genisleyerek büyümesi daha kolay”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Baskani Memis Kütükcü de, Konya genelindeki 12 OSB’den 8’inin isletmede oldugunu söyleyerek, sanayi yatirimlarinin ilçe OSB’lere kaydirilmasi konusunda ortak fikirde olduklarini söyledi.

Merkezdeki OSB’lerin genisleme alani açma konusunda zorlandiklarini ancak ilçe OSB’lerin genislemesinin daha kolay oldugunu aktaran Kütükcü, “Konya Sanayi Odamiz, Marmara Bölgesi’ne sikismis sanayinin ya da Anadolu’daki yeni sanayi yatirimlarinin il merkezine degil, artik ilçelere de yayilarak, topyekun kalkinmayi saglayacak yeni döneme geçmesi ile ilgili bir vizyon ortaya koydu. Bu çok degerli bir vizyon. Merkezde genisleme alani açma konusunda çok zorlaniyoruz. Ilçelerimizdeki OSB’lerimizin genisleyerek büyümesi daha kolay olacaktir. Konya Sanayi Odamiza, sehrimizin sanayi gelecegi için ortaya koydugu bu vizyon için çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Toplantinin devaminda ilçe belediye baskanlari, OSB Baskanlari ve bölge müdürleri, Konya Sanayi Odasi’nin ilçeleri de ilgilendiren yeni sanayilesme modeli hakkinda görüslerini bildirerek, sehrin gelecek vizyonunu ortaya koyan çalismalarindan dolayi KSO’ya tesekkür etti. Ayrica toplantida ilçelerdeki organize sanayi bölgelerinin talepleri de degerlendirildi.

Toplantiya; Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Baskani Memis Kütükcü, ilçe belediye baskanlari, ilçe OSB baskanlari ve OSB’lerin bölge müdürleri katildi.

Kaynak: İHA