DAIMFED Sube Baskani Esen'den Konut Açiklamasi

Dogu Akdeniz Müteahhit Birligi Federasyonu (DAIMFED) Malatya Sube Baskani Kadircan Esen, Malatya’da konut üretimin hizinin bu sekilde yavas ilerlemesi durumunda önümüzdeki yil 2-3 yillik standart 3+1 dairelerin kira bedelinin bin dolar civarinda olacagini söyledi.

DAIMFED Sube Baskani Esen'den Konut Açiklamasi
TÜIK verilerine göre Türkiye’de yillik ortalama 600 ila 700 bin konut üretiminin yapildigini belirten DAIMFED Malatya Sube Baskani Insaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Malatya’da ise bu sayinin depremden önce yillik 5-6 bin civarinda oldugunu söyledi.

Ancak depremden sonra ekonomik veya baska nedenlerden dolayi bu rakam özellikle Malatya’da çok geride kaldigini ifade eden Esen, “Böyle devam ederse kira fiyatlari metropol sehirler ile yarisir vaziyete gelecek” dedi.

“Devam eden ya da teslim edilen TOKI konut sayisi hak sahibi sayisinin yüzde 50’si bile degil”

Konuyla ilgili ortada basit bir matematik hesabi var yaptiklarinda 70 binin üzerinde evi kullanilmaz halde olan hak sahibi bulunurken anahtar teslimi yapilacak konut sayisinin 2024 yili sonu itibari ile yüzde 15 civarinda olacagini belirten Esen, hak sahiplerinin ilk tercihlerini yerinde dönüsümden yana kullanmak istedigini söyledi.

Çünkü dogal olarak insanlarin eski komsulari ile alistiklari mahallelerde yasamayi tercih ettiklerini ifade eden Esen, “Bu rakamlari ve durumu göz önüne aldigimizda yerinde dönüsümün su an sehrin en önemli konusu oldugunu anlamamiz gerekiyor. Eger yerinde dönüsümü hizlandirmazsak sehrimiz yüksek gayrimenkul fiyati ve kirasi ile göç vermeye meyilli olabilir” ifadelerine yer verdi.

“Herkes ayni dertten mustarip ama neticeye gidilemiyor”

DAIMFED Malatya subesi olarak yerinde dönüsümü gündeme getirdiklerine de dikkat çeken Esen, “Yerinde dönüsüm için bürokratik engellerin kaldirilmasi gerektigini hep dile getiriyoruz, getirmeye devam edecegiz. Yerel yönetimlere çözüm önerileri sunuyoruz. Ama deprem psikolojisi ile belediyedeki görevli arkadaslar maalesef sorumluluk almaktan çekiniyorlar. Örnegin yerinde dönüsümde devletin istedigi oran yüzde 51 iken belediyeler yerinde dönüsümün gerçeklesmesi için gerekli ifraz islemlerinde yüzde 100 izin istiyor. Bizde soruyoruz yerinde dönüsümü istemeyen yüzde 49 oran neden ifraz isleri için muvafakat versin? Bu sekilde talepler meseleyi çikmaz hale getiriyor. Böyle bir bakis açisi olmamali, resen yetkiler gerekli yerde mantikli çerçevede kullanilmali. Gerekiyorsa bu yetkiler için ileride olusabilecek olumsuz senaryolar için kurumlarimiz idare mahkemelerinden görüs istemelidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA