Bu Proje Ile Gelecegin Elektronik Dünyasina Daha Temiz Ve Verimli Katki Saglanacak
Ege Üniversitesi Günes Enerjisi Enstitüsü Enerji Teknolojisi Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Adem Mutlu’nun yürütücülügünü yaptigi “ Yeni Nesil, Kursunsuz Yüksek Performansli FET’ler Için Bizmut Tabanli Yari Iletkenler” baslikli proje TÜBITAK-ARDEB “1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi” kapsaminda destek almaya hak kazandi.

“Yenilikçi elektronik cihazlar gelistirilecek”
Arastirmanin içerigi ile ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Ege Üniversitesi Günes Enerjisi Enstitüsü Enerji Teknolojisi Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Adem Mutlu ise “Yenilikçi elektronik cihazlar gelistirme yolunda önemli bir adim atiyoruz. Projemiz, çevre dostu ve yüksek performansli alan etkili transistörler (FET) üretmeyi amaçlayan, metil amonyum bizmut iyodür (MBI) ve gümüs bizmut iyodür (ABI), yariiletkenleri üzerine odaklanmaktadir. Bizmut tabanli bu yeni nesil yariiletkenler, daha stabil ve toksik olmayan yapilariyla kursun bazli malzemelere güçlü bir alternatif sunmaktadir” diye konustu.
“Çevre dostu ve yenilikçi bir proje”
Projenin amaci ve hedeflerini siralayan Dr. Ögr. Üyesi Adem Mutlu, “MBI ve ABI ince filmleri kullanarak, çevre dostu çözücülerle üretilen yüksek performansli transistörler gelistirmeyi hedefliyoruz. Bizmut tabanli malzemelerin, yüksek performansli transistörler için güçlü bir aday oldugunu göstererek çevre dostu yeni malzeme uygulamalarinin önünü açmayi hedefliyoruz. Üretecegimiz FET’lerin yüksek mobilite ve düsük histeresis özellikleri ile öne çikmasini planliyoruz” dedi.
Arastirmanin yönteminden bahseden Dr. Ögr. Üyesi Adem Mutlu, “Proje kapsaminda, transistör uygulamalari için yeni nesil yariiletken yapilarin gelistirilmesine odaklanmaktadir. Metilamin (MA) gazi kullanilarak MBI yapisini olusturacak ve farkli Ag/Bi molar oranlariyla ABI rudorffite yapilarini oldukça kolay yöntemlerle elde ettikten sonra altliklar üzerine kaplayarak FET üretiminde aktif yariiletkenler olarak kullanilacaktir. Çalismada, çözelti hazirlama, ince film kaplama, termal islem ve elektriksel karakterizasyon yöntemleri detayli olarak incelenecektir. Elde edilen sonuçlar, ileri elektronik cihazlar için bizmut tabanli toksik olmayan malzemelerin potansiyelini açiga çikaracaktir” diye konustu.
“Elektronik dünyasinda yeni bir alan açilacak”
Proje kapsaminda pek çok yeniligi literatüre ve bilim dünyasina sunacaklarina ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Adem Mutlu, “Çevre dostu çözücülerle üretilen MBI ve ABI yapilari, yesil elektronik alaninda önemli bir adim atmamizi saglayacaktir. Transistörlerin, yüksek yük tasiyici mobilite ve Ion/Ioff akim orani ile yüksek performans sergilemesi beklenmektedir. Projemiz ile bizmut tabanli malzemelerin transistör uygulamalarindaki potansiyelini ortaya koyarak, yeni nesil elektronik cihazlarin gelistirilmesine öncülük edilecektir. Bu proje, sadece bilimsel anlamda degil, ayni zamanda çevre dostu teknolojilerin gelistirilmesine de katki saglayacak. Kursunsuz ve toksik olmayan MBI ve ABI yariiletkenlerinin kullanimi, elektronik dünyasinda yeni bir alan açacak. Projemizle birlikte, gelecegin daha temiz ve verimli elektronik dünyasina katki saglamayi hedefliyoruz” dedi.