Sarma-Davutlar Baraji'nda Sona Dogru

Sehzadeler kenti Manisa’da 9 bin 920 dekar araziye can suyu vererek bölge ekonomisine yilda yaklasik 75 milyon ek gelir saglayacak Yunusemre Sarma-Davutlar Baraji’nda adim adim sona yaklasiliyor. Ön yüz beton kaplama çalismalari devam eden proje, yeni yilin ilk aylarinda tamamlanacak.

Sarma-Davutlar Baraji'nda Sona Dogru
Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, toplulastirma çalismalariyla tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için tüm gücüyle çalisirken, sürdürülebilir su yönetimi anlayisiyla da suyun her damlasina sahip çikiyor. BU kapsamda çalismalar yürüten DSI Manisa’da 9 bin 920 dekar araziye can suyu vererek bölge ekonomisine yilda yaklasik 75 milyon ek gelir saglayacak Yunusemre Sarma-Davutlar Baraji’nda adim adim sona yaklasiliyor. Ön yüz beton kaplama çalismalari devam eden proje, yeni yilin ilk aylarinda tamamlanacak.

"Hedef: 2025"

Barajdaki çalismalarin hedeflenen plan dogrultusunda son hizla devam ettigini ifade eden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Geçtigimiz yil Sarma-Davutlar Baraji’nin gövde dolgusunu tamamlayarak, yüzde 70 fiziki gerçeklesme oranina ulasmistik. Mayis ayi itibari ile ön yüzü beton kaplama çalismalarina basladik. Öncelikle gövdenin derz sizdirmazlik detaylarini tamamladik. Su anda gövdede demir donati döseme islemlerine devam ediyoruz. Yakinda beton kaplama çalismalarina da baslayacagiz” dedi.

Sarma-Davutlar Baraji’nin gövdesine proje kapsaminda yaklasik 10 -12 bin metreküp beton dökülecegini kaydeden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, gövdedeki ön yüzü beton kaplama çalismalarini yilbasina kadar tamamlamak istediklerini söyledi.



Manisali üreticilere müjdeli haberi de veren DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yeni yilin ilk aylari ile birlikte Yunusemre Sarma-Davutlar Baraji’nda su tutmayi planladiklarini söyledi.



"Manisali çiftçilere yilda 75 milyon lira ek gelir"

Projenin tamamlanmasi ile birlikte bölge üreticisinin yüzünün gülecegini belirten DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Sarma-Davutlar Baraji’ndan 9 bin 920 dekar araziye can suyu verecegiz. Bölge çiftçimiz hem daha temiz, hem de çok daha ucuz kavusacak. Üretim maliyetleri düsecek. Manisali çiftçilerimiz 2024 yili rakamlariyla ortalama 75 milyon lira ek gelire kavusacak” diye konustu.



18.5 milyon metreküp su depolayacak

Yunusemre ilçesinin Davutlar Mahallesi yakinlarindaki Sarma Çayi üzerine insa edilen baraj gövdesi ön yüzü beton kapli kaya dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekligi 47,5 metre olan barajin gövdesi için yaklasik 723 bin metreküp dolgu yapildi. Sarma-Davutlar Baraji’nda 18 milyon 570 bin metreküp su depolanabilecek.
Kaynak: İHA