Ordu'da Kahverengi Kokarca Findigi Vurdu

Ordu’nun sahil kesimlerinde görülen kahverengi kokarca nedeniyle üreticiler findiklarini ya satamiyor ya da 60 liraya kadar gerileyen fiyatlardan satiyor.

Ordu'da Kahverengi Kokarca Findigi Vurdu
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynagi olan ve Türkiye’de en fazla Ordu ilinde üretilen findikta kahverengi kokarca zarari devam ediyor. Ilin sahil kesimlerindeki ilçelerde findik üreticileri, mahsulünü tamamladiklari ürünlerde büyük hasar oldugunu belirtiyor.

30 dereceyi bulan sicagin altinda findiklarini defalarca seçiyorlar

Üreticiler, kahverengi kokarca zararlisi nedeniyle çürüyen findiklarini ayiklamak ve yüksek fiyata satabilmek adina 30 dereceye ulasan sicagin altinda findiklarini seçerek, çürüklerinden ayirmaya çalisiyor. Üreticiler, bölgelere göre findiklarini satmaya da zorlandiklarini, bazi manavlarin hiç satin almadigini ve bazilarinin ise düsük fiyat verdigini belirtiyor.

“Insanlar zehirlenmesin diye seçiyoruz, zarardayiz”

Findik üreticisi Emine Telci, kahverengi kokarcanin zarar verdigi findiklari seçmeye çalistiklarini, bu sayede findiklarini yüksek fiyata satmayi hedeflediklerini söyledi.

Telci, “Zarar çok, 500 kilogram findikta 2 teneke çöpe attik. Seçmemiz gerekiyor çünkü bu insanlari zehirler, sattigimiz yere de ayip olur. Bu nedenle zararli findiklari temizlemeye çalisiyoruz. Bazi noktalarda çok fazla zarar var. Manavlarin giden findiklari geri gönderdiklerini duyduk. Arkadasimizin findigini harmana geri dökmüsler, zarar o derece büyük. Biz isçiye toplattik ve kisi basi bin 500 TL yevmiye verdik. Su an zarardayiz” dedi.



“Findigi ucuza mal etmek istiyorlar”

Persembe ilçesi Efirli Mahallesi’nde yasayan Makbule Dere, bu yil findigin kendilerini çok magdur ettigini söyledi.

Dere, “Kahverengi kokarca adini koydular, o sekilde gidiyor. Simdi manavlar da çok ucuz fiyata aliyor, biz simdi ne yapacagiz. Devlet büyüklerimizden bu konuda yardim bekliyoruz. Findik manavlari fiyatlari çok düsürüyor, ’kokarca degdi’ diye 40 liraya kadar düsürenler varmis, o nedenle çok magduruz. Bizim findigimizda acilik ve leke yok, manavlar böylelikle findigi ucuza mal etmek istiyorlar ve ’yag yapariz’ diyorlar. Yag yapilacaksa bu da sahtekarliktir. Aldiklari acili findik ile yag yapip insanlari zehirleyecekler. Devletimize sesleniyorum yine burada hile var” diye konustu.



“Inegimi satip isçilerin parasini ödedim, su an ben magdur oldum”

2024 yili findik mahsulünün ellerinde kaldigini aktaran Makbule Dere, “Bir isçinin günlük yevmiyesi bin 500 TL. Ben, isçilerin parasini verebilmek için, onlarin da magdur olmamasi için ahirdaki inegimi sattim ama bu sefer ben magdur kaldim” ifadelerine yer verdi.

“60 liradan findik satan komsularimiz var”

Efirli Mahallesi’nde findik üreticisi Yilmaz Telci ise “Bölgemizde kokarca durumu 2023 yilinin Eylül ayinda basladi.

O zamandan bu yana yapabildigimiz kadar ilaçlama yaptik ama etkili olmadi. Sonuç olarak findikta randiman ve rekolte düstü. Buna ragmen findik alim fiyatlari düstü. Su anda büyük bir sikinti. Isçiligin de yüksek olmasi bizleri etkiledi, bu sene findik tamamiyla zarar. Benim findigim 45 randiman geldi ancak 30 randiman gelen dahi var. Piyasa manavlarda 115 lira ile basladi, sonrasinda 110 liraya geriledi. Ben 99 liraya verdim ancak 60 liraya satan komsularimiz oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA