Sahte Diploma Sitesi Açip, 'Dolandiricilara Inanmayin' Paylasimina Dikkat

Son dönemde gelisen teknoloji ve getirdigi kolayliklarla beraber internet üzerinden dolandiricilik veya sahtecilik olaylari da artmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu kolayligi firsata çevirmeye çalisanlara karsi uyarilarda bulunurken, alaninda egitim almadan diploma verilecek vaatlerine karsi dikkatli olunmasi gerektigini hatirlatarak, bu islemi yapan kisinin, Agir Ceza Mahkemesinde resmi belgede sahtecilik suçundan yargilanacagina dikkat çekiyor.

Sahte Diploma Sitesi Açip, 'Dolandiricilara Inanmayin' Paylasimina Dikkat
Internet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandiricilik faaliyetleri her geçen gün artiyor. Sosyal medya uygulamalari üzerinden vatandaslari kandirmak isteyen dolandiricilar, egitim almamasina ragmen egitim görerek mezuniyet sonrasi alinmis gibi vatandaslara diploma verecekleri paylasimlari yapiyor. Dolandiricilar, paylasimlarin içerisinde ise "Piyasaya yeni geldik, yoklugumuzda dolandiricilar türedi, onlara sakin kanmayin, hepsi dolandirici" seklindeki vaatlerle iletisime geçtikleri kisileri aglarina düsürmeye çalisiyor. Dolandiricilar, bu paylasim ve sonrasinda kurulan diyalog ile vatandaslarin parasini aldiktan sonra ya sahte belge düzenliyor ya da parasini dolandiriyor.

"Internet sitesi üzerinde görülen bu tarz ilanlara itibar edilmemeli"

Dolandiricilarin kullandigi yöntem hakkinda bilgi veren Adli Bilisim Uzmani Avukat Emre Akman, "Sosyal medyada ve internette günümüzde artik illegal web sitelerinde mevcut bazi ilanlar var. Bu ilanlarin içerigi üniversitelerdeki tüm bölümlerden diploma alinacagina ve e-devlet sistemi üzerine islenecegine dair konular mevcut. Bu konular detaylica incelendiginde görülüyor ki gerçekten bu konuyu açanlar ve bu isi yapanlar vatandaslara diploma aliyorlar ve bu diplomalari e-devlet sistemine gerçekten isletiyorlar. Daha öncesinde haberlerde görmüs oldugumuz üzere e-devlet kapisi bilgileri çalinmisti seklinde haberler mevcuttu. Bu haberlerin dogrulugunu bu konular destekliyor. Çünkü zaten bir üniversite diplomasinin e-devlet sistemi üzerine kaydedilebilmesi için mutlaka e-devlet kapisi üzerinde yetkili bir kisinin sifresiyle veyahut yönetim panelinden girilerek bu islerin yapilmasi gerekmektedir. Vatandaslar bu sekilde ilan gördüklerinde bizim tavsiyemiz herhangi bir sekilde o konuyu açanlarla iletisime geçmemelerini öneririz. Çünkü bu konu gerçeklestiginde siz gidip de üniversite diplomasini bir ücret karsiligi hackerdan aldiginizda mutlaka ve mutlaka bir süre sonra o diplomanin sahte oldugu anlasilacak. Resmi belgede sahtecilik suçundan agir cezada yargilanip vatandaslar ceza alacaktir. Bu nedenle internet sitesi üzerinde görülen bu tarz ilanlara itibar edilmemeli, itibar edildigi noktada da mutlaka bir süre sonra kendisine ceza dosyasi açilacagi göz ardi edilmemelidir" dedi.



"Eninde sonunda bu islemi yapan kisi, Agir Ceza Mahkemesinde resmi belgede sahtecilik suçundan yargilanir"

Yapilan bu belge kaçakçiliginin sonucunda davalik olma riskini hatirlatan Emre Akman, "Birçok genç is aramakta, KPSS’ye hazirlanmakta veya dedigimiz gibi kisi hayali olan bir üniversiteye girmek için sinavlara çalismakta. Ancak karsimiza böyle olaylar çiktiginda tabii ki gençlerin oldugu kadar hepimizin morali bozuluyor. Belli bir ücret karsiligi e-devlet sistemi üzerinden istedigimiz üniversite ve istedigimiz üniversite diplomasinin kaydedilmesi hak yenmesi durumuna geçiyor. Bu nedenle ögrenciler kendi çabalariyla bu üniversitelere girmekte, üniversiteleri bitirip ihtisaslarini yapip belli sinavlarda atanmaktalar. Ancak su durumda görüldügü üzere bu is biraz daha sahtekarliga dökülmüs durumda. Vatandaslar belli bir para verip e-devlet sistemi üzerinden kendilerini kayit ettirip islere girmekteler. Bunun örnegini yakin bir zamanda gördük. Kendisini arkadaslarina hastanede doktor olarak tanitip, doktor olarak çalisan bir kisi olarak haber vardi. Benim izledigim ayni bu. O isler de bu sekilde dönüyor. Yani onun tek eksigi sadece bu hackerlara ulasip üniversite diplomasini almamasi olmus. Ancak o da denk gelseydi ki eminim bu hareketleri yapan bir vatandas o belli ücret karsiligi hackerlardan o üniversite diplomasini alir, sahte doktor olarak da hiçbir sekilde anlasilmadan gezerdi. Bu noktada gençlerin de hayale kapilmamalarini öneriyoruz. Bir yerden para bulup iste ’ben üniversite sinavina çalismayayim zaten bu sekilde yollar var’ deyip bu yollara düsmemesini öneriyoruz. Çünkü bahsettigimiz gibi eninde sonunda bu islemi yapan kisi, Agir Ceza Mahkemesinde resmi belgede sahtecilik suçundan yargilanip bir hapis cezasina çarptirilir" seklinde konustu.



"Bu durumu firsata çevirmeye çalisan dolandiricilar da mevcut"

Yapilan islem sirasinda basvuru yapan vatandasin kara para sistemine dahil olma tehlikesine dikkat çeken Adli Bilisim Uzmani Akman, "Illa ki bu durumu arayan vatandaslar mevcuttur ancak bu konunun çikis yeri bu isi yapan hackerlardir. Kendileri konu açiyorlar illegal web sitelerine, ücretlerini belirliyor. Sunu da bahsetmek gerekirse örnek veriyorum diyorlar ki, ’5 bin dolar bize verin size Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi diplomasini verelim.’ Bu parayi alirken de dikkat çekmek istiyorum, IBAN numarasini da istemiyorlar. Direkt sanal para sistemi üzerinden bu para kendilerine geçmis oluyor. Ve siz oldu ki bu isin yapilmadigini gördünüz, herhangi bir resmi makama giderek sikayette bulunamayacaksiniz. Çünkü parayi kime gönderdiginiz belli degil, kripto cüzdanina göndermis oluyorsunuz. Bu kripto cüzdanina gönderdiginizde de zaten para bir anda o sisteme dagilmis oluyor ve cüzdanin kime ait oldugunu da bulamiyorsunuz. IBAN numarasi gibi degil, bu noktada dolandirilma isleri de çok ortaya çikmis durumda. Çünkü bu isi her ne kadar illegal olarak yapan kisiler varsa, bu durumu firsata çevirmeye çalisan dolandiricilar da mevcut. 10 konu varsa, besini dolandiricilar, besini hackerlar açmakta. Yani bu yola bas koydugunuzda mutlaka ya dolandirilma, ya da hapis cezasi alma garantisi var. Çünkü dedigimiz gibi ya dolandirilacaksiniz ya da resmi belgede sahtecilik suçundan agir cezada yargilanip ceza alacaksiniz. Vatandaslarimizin bu iki durumla da karsilasmamasi için kesinlikle karsisina çikan internet sitelerinde veya sosyal medya sayfalarinda bu bu tarzdaki ilanlara tiklamamalari, tikladiklarinda ise açilan web sitesini hizli bir sekilde kapatmalarini öneriyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA