Uzman Isim Uyardi, O Ilde Olabilecek Bir Deprem Büyük Yikima Neden Olabilir

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmani Serkan Içelli, ölü olarak tabir edilen faylarin deprem üretebilecegini söyledi. Bingöl ve çevresini uyaran Içelli, “Orada da 6 veya 6,5’lik bir deprem çok büyük yikimlara ve can kayiplara yol açacaktir” dedi.

Uzman Isim Uyardi, O Ilde Olabilecek Bir Deprem Büyük Yikima Neden Olabilir


Geçtigimiz günlerde Sivas’ta meydana gelen ve kisa süreli panige neden olan deprem sonrasi Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmani Serkan Içelli, ölü olarak tabir edilen faylar ile ilgili çarpici açiklamalarda bulundu. Içelli, ölü olarak tabir edilen faylarin yikici depremler üretebilecegini ifade etti.



“Bingöl ve çevresi için de simdi uyarmanin yeri geldi”

Daha önce Kahramanmaras ve Tokat depremlerini öngören eden Içelli, “Türkiye genelinde ‘ölü fay’ veya ‘gömülü fay’ olarak tabir ettigimiz birçok fay var. Sadece diri faylara bakmak bizleri yaniltir. Orta ve mikro depremlerin birçogunun tespit edilememis faylarin üzerinde oldugunu görüyoruz. Hiç görmedigimiz, bilmedigimiz yerlerde de depremler olabiliyor. Her zaman dedigimiz gibi Türkiye’nin her tarafinda deprem riski vardir. 6 büyüklügünde olmaz da 5 olur, 5,5 olur. Ama kirsaldaki 5,5’lik depremler de yikicidir. Köylerde, mezralarda 5,5’lik depremlerin can aldigini çok iyi biliyoruz. Bingöl ve çevresi için de simdi uyarmanin yeri geldi sanirim. Orada da 6 veya 6,5’lik bir deprem çok büyük yikimlara ve can kayiplara yol açacaktir. Ölü diye bir fay yoktur. Aslinda faylarin hepsi canlidir. Sadece ne zaman harekete geçecegini bilmiyoruz” dedi.



"7’lik depreme hazir binalar insa edilmeli"

Türkiye genelinde önlem alinmasi gerektiginin altini çizen Serkan Içelli, “Özellikle sakinim bantlari uygulaniyor. Özellikle Kayseri’de bununla çok ilgileniyorlar. Faya yakin veya uzak demek baska bir sey. Yüzey kirigi olusturdugunda binaya verecegi hasar baska bir sey. Hatay’da ve Kahramanmaras’ta ne gördük? Amanos yirtildi, gitti Adiyaman ve Malatya’da yikim yapti. Yani 200-250 kilometre uzaklikta dahi yikim yapti. Depremlerin ne zaman gelecegi belli olmadigi gibi bir anda 7’lik bir depreme hazir olacak sekilde binalarimizi insa etmemiz gerekiyor. Projelendirmelerin ona göre dizayn edilmesi gerekli” diye konustu.

Kaynak: İHA