Baraj Sulari Evinin Duvarina Dayandi Açiklamasi 75 Yasindaki Sebaha Nine Koca Köyde Tek Basina Mahsur Kaldi

Artvin’in Yusufeli ilçesine bagli Çeltikdüzü köyünde, baraj sularinin evinin duvarina dayanmasi sonucu 75 yasindaki Sebaha Küçük, evi kamulastirilmadigi için köyde tek basina yasamak zorunda kaldi. Evine ulasim yollarinin baraj sulari altinda kalmasiyla Sebaha Nine, tamamen izole bir hayat sürmeye basladi.

Baraj Sulari Evinin Duvarina Dayandi Açiklamasi 75 Yasindaki Sebaha Nine Koca Köyde Tek Basina Mahsur Kaldi
Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerine insa edilen 275 metre yüksekligindeki kemer barajiyla Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES projesi, elektrik üretimine geçtigimiz aylarda basladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 22 Kasim 2022’de katildigi törenle su tutma islemi baslarken, geçen bir yil içinde Yusufeli ilçe merkezi ve yedi köy tamamen sular altinda kaldi.

Baraj sularindan kismen etkilenen 10 köyden biri olan ve 164 haneli son köy olan Çeltikdüzü’nde dramatik bir olay yasandi. Çocuklugu bu köyde geçen 75 yasindaki Sebaha Küçük’ün evi, baraj sularinin en yüksek kotu olan 713 kotunun iki metre üstünde kaldi. Bu durumda kamulastirma yapilmayinca Sebaha Nine, köyde tek basina yasamak zorunda kaldi. Baraj sulari 710 kotuna çiktiginda ise Sebaha Nine’nin evine ulasim saglayan yol sular altinda kaldi ve bu durum köyde mahsur kalmasina neden oldu.

“Evimin Iki Tarafida Sular Altida Kaldi”

Tansiyon ve seker hastasi oldugunu belirten Sebaha Küçük, "Dizlerim agriyor, gezmekte zorlaniyorum. Burada tek basima yasiyorum. Çocuklarim disarida çalisiyor, bana gelip yardimci olamiyorlar. Yakin komsularim yok, kimsem yok. Daha önce yolumuzu baraj sulari almadan, uzakta yasayan komsularima gidiyordum. Ama simdi gidemiyorum. Evimin her iki tarafi da sular altinda, su anda evimin yolu yok" dedi.

“Köy tamamen kamulastirilmaliydi”

Sebaha Nine’nin akrabasi Abdullah Ispirli ise, "Köyümüz baraj sulari altinda kaldi. Bazi bölgelere su çikmadigi için kamulastirma yapilmadi. Bunlardan bir tanesi de Sebaha Teyze’nin evi. Evi baraj sularinin tam sinirinda oldugu için yolunun sular altinda kalmasi ve evin kayma riski var. Bu yüzden bu evlerin bir an önce kamulastirilmasi gerekiyor. Aslinda bu bölgenin tamamen kamulastirilmasi gerekiyordu" seklinde konustu.

Sebaha Teyze daha güvenli saglikli bir ortama tasinmasi

Yusufeli’nin sular altinda kalma sürecini günlük olarak görüntüleyen ve arsiv olusturan Serhat Ince ise, "Sular en son yükseldiginde teyzemizin durumu açikça belliydi. Bu yil 710 kotunda yeni bir yol yapildi ve bu yol sular altinda kaldi. Teyzemizin tek ulasim yolu bu yoldan saglaniyordu ve bu yol da baraj sulari altinda kaldi. Ben ona ulasmak için dizime kadar suyun içinden geldim. Yetkililerin bir an önce buradaki teyzemizi kamulastirip, daha güvenli ve saglikli bir ortama tasimalarini istiyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA