Çöplerden Elde Edilen Isidan Yararlanilan Çilek Serasi Ilk Hasadini Verdi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimi tamamlanan, Merkez Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi’nda üretilen elektrikten elde edilen isidan faydalanilan, topraksiz tarim teknigi kullanilan Çilek Serasi’nin resmi açilisi ve ilk hasadi yapildi.

Çöplerden Elde Edilen Isidan Yararlanilan Çilek Serasi Ilk Hasadini Verdi
Açilisa katilan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, seradan üretilen çileklerin Emekli Kart uygulamasini kullanan Gazi sehirde yasayan 65 yas üstü vatandaslara hediye edileceginin müjdesini verdi.

Gelecek nesillere daha saglikli ve yesil bir Gaziantep birakmak için çalisan Büyüksehir Belediyesi, sifir atik konusunda yatirimlarini araliksiz sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Daire Baskanligimiz kontrolünde isletilen Merkez Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi’nda modern teknolojiler ile tamamen donatilan çilek serasi 640 metrekaresi üretim, 60 metrekaresi isi merkezi olmak üzere 700 metrekare alana kuruldu.

Yilda 8 ton arasi çilek üretilecek

Kati atiklarin düzenli depolamasi sonucu olusan metan gazindan gaz motorlari vasitasiyla elektrik enerjisi elde edilirken çikan 80 santigrat sicak sudan yararlanilan çilek serasi tam otomatik topraksiz tarim teknigi ile üretim yapacak. Hindistan cevizi kabugunda yetistirilen ve özel led aydinlatmalar ile fotosentez süresinin arttirildigi serada yillik 8 ton çilek üretilmesi bekleniyor. Seranin ihtiyaç duydugu enerji ise çöp gazindan elde edilen elektrikten saglanacak.

“Üretilen çilekleri 65 yas üstü vatandaslarimiza bizim hediyemiz olarak gönderecegiz”

Projenin açilisinda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, üretilen çileklerin güzelligine deginerek, “Yilda 8 ton çilegimiz olacak. Bizim ‘Emekli Kart’ uygulamamiz var. 65 yas üstü vatandaslarimiza bizim hediyemiz olarak gönderecegiz burada üretilen çilekleri. Bu kaliteli çilekleri onlarla birlikte tüketelim, onlarin duasiyla millete hizmet etme yolculuguna devam edelim diyoruz. 2014 yilinda Büyüksehir Belediye Baskani olarak göreve basladigimda çok fazla sinek vardi ve çok büyük sorunlari vardi bu sahanin. Isi ehline vererek güzel bir yöntemle bugünlere geldik. Buraya geldigimizde görüyoruz ki bir gram koku yok, bir tane sinek yok. Bu büyük bir basari” dedi.



“Altin çag dönemini beraber insa edecegiz”

Merkez Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi’nin modern bir hale gelmesinde emegi geçenlere tesekkür eden Baskan Fatma Sahin, “Sifir Atik Projesi’nin ete kemige büründüren bir ekibiz. Bir taraftan günes enerjimiz bir taraftan sifir atik projemiz bir taraftan da üretilen çilekler ile olaganüstü bir basari hikayesini birlikte yazdik. Bu dönem bilginin bilgelige dönüstügü dönem. 2 milyonun bizden razi oldugu, dua ettigi bir altin çag dönemini beraber insa edecegiz. Birlikte basaracagiz diyorum” seklinde konustu.



"Enerjimizi 2 megavattan 13 megavata çikardik"

Çöpten enerji üretimiyle ilgili bilgiler veren Sahin, çilekleri emeklilere gönderilecegini söyledi.

Sahin, “Burasi Gaziantep’in bütün çöpünün geldigi merkezdi. Geldigimiz zaman Güney Kore ile uluslararasi bir anlasma yapilmisti. 2 megavat enerji zor üretiliyordu. Metan gazindan 13 megavatlik enerjimizi ürettik. Günes enerjimize geçtik ve su anda sifir atiga dönüstürdük. Çikan ürünü de çilege dönüstürdük. Bu döngüsel sistemi en iyi basarili sekilde uygulayan belediyeyiz. Türkiye 100 yili belediyesiyiz ve Cumhurbaskanimizin 94 ruhunu hayata geçiren bir belediyeyiz. Bizim belediyecilik anlayisimizda insani yasat ki devlet yasasin var. Havayi, suyu, topragi koruyarak kullanma var ve insani koruma var. Aldigimiz bir kararla da biz biliyorsunuz uygulamalari en iyi kullanan belediyelerden bir tanesiyiz. Emekli kart olusturmustuk. Ve seçim öncesinde de birilerinin verdigi söz gibi degil, sözün özünde durmak, geregini yapmak için emeklilerimizle olan çalismamizda önemli bir baslangiç yapmistik. Bayram öncesiydi onlara hem ayakkabi hem gömlek sözü vermistik. 65 yas üstü bütün emeklilerimizin bayram hediyelerini gönderdik ve onlarin emekli lokallerinin yapilmasi, emeklilerimizle ilgili bize dahil olan kisimlari yönetmek için çalismayi baslattik. Simdi de bu aldigimiz kararla çikan çilekleri bir sosyal sorumluluk projesi olan emeklilerimizin evine gönderecegiz. Sevgi Evlerindeki çocuklarimiza, Huzurevindeki yaslilarimiza gönderecegiz” diye konustu.

Programda ayrica Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Daire Baskani Emel Kiraç ve Gazi Sehir Enerji A.S. Müdürü Mustafa Dogru tesis ve sera hakkinda teknik bilgi verdi.
Kaynak: İHA