'Ata Tohumu Memleket Meselesi' Diyen 74 Yasindaki Çiftçi Ömrünü Organik Tarima Adadi

Bayburt’ta ata tohumlariyla sebze, meyve yetistiren 74 yasindaki çiftçi Ismail Öksüz, ömrünü organik tarima adadi. Bayburt’un sebze ve meyvecilik bakimindan en zengin köylerinden biri olan Aslandede köyünde yarim asirdir çiftçilikle ugrasan Öksüz, 10 dönümlük arazisinde ata tohumlariyla birçok sebze ve meyvenin üretimi yapiyor. "Ata tohumlari memleket meselesi" diyerek, ata tohumlarina gözü gibi bakan Öksüz, Bayburt sevdalisi arkadaslariyla birlikte ata tohumlarinin devami için Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme ve Üretim Merkezini kurdular. Dernek çatisi altinda ata tohumlariyla arazi üzerinde ekim yaparak denemeler gerçeklestirdigini kaydeden Öksüz, tek amaçlarinin gelecek için önemli olan ata tohumlarini korumak oldugunu söyledi.

'Ata Tohumu Memleket Meselesi' Diyen 74 Yasindaki Çiftçi Ömrünü Organik Tarima Adadi
Kurdugu seralarda organik tarim yapan, ata tohumlariyla sebze yetistiriciligini sürdüren Öksüz; domates, salata, kavun, karpuz, çilek, misir, patates, fasulye, biber, lahana gibi sebze ve meyveleri toprakla bulusturuyor. Hasat zamani ise ektigi sebzeleri, meyveleri dalindan tüketen Öksüz, organik beslenmenin yani sira hem satis yapiyor, hem de vatandaslara organik meyve ve sebzeyi ulastiriyor.

50 yildir çiftçilikle ugrasan Öksüz, ata tohumlarinin devami için elinden geleni yapmaya çalistigini ifade ederek, sebzelerin birçok çesidini de yetistirdigini söyledi.

Acara fasulye, seker fasulyesi, yuvarlak fasulye, barbunya, kirmizi fasulye, iri fasulye, taze fasulye gibi 7-8 çesit fasulye yetistirdigini belirten Öksüz, 6 çesit biber, 4 çesit salata-domates, 3 çesit karpuzu topraktan mahsul olarak aldi.

Ata tohumlarinin varligini korumak için dernek kurdular

Genleriyle oynanmamis, bozulmamis tohumlarla üretim yapmaya özen gösterdigini söyleyen Öksüz, ata tohumlarinin devamliligi için dernek kurduklarini belirterek, dernek adi altinda çalismalar yürüttüklerini vurguladi. Bu sene dernek faaliyetlerine köyünde devam ettigini kaydeden Öksüz, "74 yasindayim, yaklasik 50 yildir organik tarim isleriyle ugrasiyorum. Sürekli olarak organik sebze, meyve üretimi yapiyorum. Bayburtlu hemsehrilerim Prof. Dr. Rifat Yildiz ve Akin Bayrak beyfendiyle birlikte ata tohumlarinin devami saglamak amaciyla bir dernek kurduk, ben de o dernegin yöneticisiyim, üyesiyim. Ayni zamanda organik tarimin uygulayicisiyim. Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme ve Üretim Merkezi ile daha önce Gez köyünde yürüttügümüz dernek faaliyetlerini bu sene Aslandede köyünde devam ettiriyorum. Burasi Aslandede köyünde bana ait olan bir bag. Burada çok çesitli tohumlar üzerine çalismalar yapiyorum. 8 çesit fasulye ekimimiz var. 5-6 çesit domates tohumumuz var, bunlarin hepsi bu yörenin eskiden gelen tohumlari. 3-4 çesit salata tohumumuz var, 5-6 çesit biber var, kabak, misir var. Bizim yerli tohumlarimizdan kavun, karpuz var. Bütün bu sebzelerin, meyvelerin farkli cinslerini burada organik olarak yetistirerek, ata tohumlarinin devamini sagliyorum" dedi.

"Ata tohumlari memleket meselesi"

Ata tohumlarinin gelecek için çok önemli oldugunun altini çizen Öksüz, "Ata tohumlarinin memleket mesesi oldugunu, çok önemli oldugunu düsünüyorum" diyerek, "Yerli sebzelerin, meyvelerin devamini istiyorum. Ata tohumlarinin memleket meselesi oldugunu düsünüyorum, çok önemli oldugunu düsünüyorum. Bu konuda elimden gelen çabayi göstermeye çalisiyorum" ifadelerini kullandi.

Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügüyle is birligi içerisinde çalistiklarini vurgulayan Öksüz, desteklerinden ötürü Tarim Il Müdürlügüne tesekkür ederek, "Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile is birligi içinde çalisiyoruz. Sag olsun tarim müdürü bizle ilgileniyor, yaptigimiz ise önem ve destek veriyor. Böylece bu isleri özenle yürütmeye, götürmeye çalisiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA